avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit auto
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit auto

Buna ziua, as dori sa-mi spuneti ce este de facut in urmatoarea situatie: fratele meu a inregistrat la primarie o masina saab in anul 2011 pe numele tatalui meu(asa au fost facute actele). El nu a mai achitat de la inregistrare impozitul aferent. in 2012 tatal meu a fost sa achite impozitul pe bunurile pe care le detine, adica cladire, teren(spun asta pt ca masina era de fapt a fratelui meu) dar nu i s-au luat banii pe motiv ca masina este cu restante si ca acestea ar trebui achitate in prima faza. Pana in acest moment s-au adunat debite de vreo 8000 lei avand in vedere capacitatea cilindrica mare a masinii. acest autovehicul a fost istrainat in ianuarie 2012 dar noul proprietar nu si-a inregistrat inca masina pe numele sau, (am inteles ca nu vrea), Aceasta figurand inca pe numele tatalui meu. as dori sa stiu daca se poate radia masina de la primarie, politie, doar pe baza contractului de vanzare-cumparare, caci exista unul. Daca legea specifica ca nu se pot achita debite curente daca exista debite restante. ce ar fi de facut.va multumesc mult.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
carmen01011958, moderator
Cel mai recent răspuns: puni , utilizator 15:20, 1 Aprilie 2013
Nu se poate radia decât după îndeplinirea obligaţiilor legale cu privire la plata impozitului aferent. Având în vedere că tatăl dumneavoastră este proprietarul de drept al autoturismului, nu are relevanţă din punct de vedere fiscal cine l-a utilizat, plata impozitului este în sarcina domniei sale. În caz de neplată domnia sa va fi executat silit.
Art. 261 Cod fiscal prevede în mod clar că orice persoană care are în proprietate un autovehicul datorează pentru acesta impozit.
va multumesc penrtru raspuns. eu stiu foarte bine ceea ce dumneavoastra imi spuneti. ma interesa daca cu acel contract de vanzare-cumparare se poate scoate din evidenta masina de pe numele tatalui meu, cred ca ma intelegeti ce vreau sa spun. sa se dea scadere pentru perioada de la care s-a vandut masina si sa se vada sumele ce raman de plata dupa care se completeaza acea fisa cu care se merge la politie pt radierea masinii (numai ca in acest caz noul proprietar nu doreste acest lucru, probabil pt a nu plati impozit). vroiam sa stiu daca codul fiscal mai prevede faptul ca nu se pot incasa debite curente daca exista debite restante. va rog mult un raspuns.
Conform art. 115 alin. 1 lit. b Cod procedură fiscală, obligaţiile fiscale principale se sting în ordinea vechimii lor.
Tatal dvs, cand a intocmit contractul de vanzare cumparare in ianuarie 2012 a solicitat si certificat fiscal? Ma gandesc ca a vandut masina fara sa solicite acest certificat fiscal, altfel ar fi avut debitele restante achitate.

Sa mearga tatal dvs, la impozite si taxe, in baza contractului de vanzare-cumparare, poate solicita radierea masinii, exact cum ati spus dvs, nu are rost sa fiti somat pe debitele din ianuarie 2012 pana in prezent. Deocamdata nu exista niciun articol de lege prin care sa va refuze radierea, depuneti Cererea de scoatere din evidenta fiscala si copie dupa contractul de vanzare a autoturismului. De obicei in astfel de cazuri ( sunt foarte multi care au vand masina fara sa solicite certificatul fiscal), rugam contribuabilul sa isi ia un angajament scris prin care platea esalonat debitul restant, in caz contrar urma sa ii punem poprire pe veniturile realizate.
Cei de la impozite si taxe, va cer sa respectati art. 113, din O.G 92/2003, care spune ca trebuie sa aibe toate datoriile achitate la data solicitarii certificatului fiscal, ori in cazul dvs se pare ca nu a fost solicitat acest certificat.

Totodata asigurati-va ca functionarul instiinteaza primaria celui care a cumparat masina tatalui dvs, probabil ca nici acela nu a declarat-o. Nu este complicat cazul dvs, trebuie sa fiti de buna credinta sa achitati. Fiind suma destul de mare, normal ca incearca si ei sa rezolve intr-un fel, totusi eu cred ca au gresit si nu v-au instiintat imediat cand au vazut ca nu platiti, bine ma refer la tatal dvs(fratele).

In paralel, deschideti dosar in instanta prin care cumparatorul sa fie obligat sa isi inscrie masina pe numele lui.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
gmancila, utilizator
va mulumesc foarte mult pentru raspuns. problema este in felul urmator, masina nu a fost inscrisa de catre fratele meu la impozite si taxe, dosarul auto a venit prin posta de la o alta primarie, dupa inregistrarea ei au aparut si primele restante. prin urmare nu a fost solicitat niciun certificat fiscal pentru inscrierea acestuia. intreaga poveste nu o cunosc, stiu doar ca la primarie a fost primit acest dosar auto prin posta. tatal meu vrea sa rezolve acesta problema pt ca doreste sa-si achite impozitele si nu poate din cauza acestei masini pe care fratele meu a vandut-o si noul proprietar NU vrea s-o inregistreze pe numele sau. acest nou proprietar locuieste in aceeiasi localitate si are mari datorii. rezolvarea este simpla, asa cum spuneti, trebuie radiata cu acest contract de vanzare-cumparare si achitate impozitele ce raman restante. nu tatal meu este de rea credinta, fratele meu a neglijat plata din motive financiare(somaj). inca o data multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

radiere masina de la primarie bostioggg bostioggg am avut o masina pe numele meu la primarie 1 luna de zile in 2011- apoi am vanduto si omul nu m-ia dat certificat de radiere ca nu i-a dad nici lui de la ... (vezi toată discuția)
Impozit gaby&zlato gaby&zlato Buna seara. Sotul meu a decedat in luna iulie 2017 si am deschis succesiunea dar nu se poate continua din cauza unor impozite auto neplatite. Masinile nu ... (vezi toată discuția)
Impozit pentru masina vanduta alialex alialex Buna ziua, Sotul meu a avut un autoturism pe care l-a vandut pe la inceputul anului 2012. In iunie 2012 a avut un accident vascular, operat, grad de handicap ... (vezi toată discuția)