avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Competenta materiala - litigiu de contencios ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Competenta materiala - litigiu de contencios administrativ

Va rog sa-mi spuneti daca dupa noul C. Proc. Civ. Tribunalul este prima instanta de contencios administrativ? Este vorba de contestarea unei decizii de sanctionare disciplinara a unui functionar public, care se contesta la instanta de contencios administrativ. In acest caz, care este instanta de contencios administrativ, TRIBUNALUL? Exista vreun text legal unde sa se specifice acest lucru expres?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:19, 28 Martie 2013
Desi e interpretabil textul codului de procedura civila, in ce priveste competenta in prima instanta in materie de contencios administrativ, tribunalul este prima instanta in materie de contencios. Competenta Curtii de Apel in prima instanta in materie de contencios, este doar in cazul in care legea speciala prevede aceasta. Cel putin eu asa interpretez textul Codului de procedura civila.
Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (NCPC) nu dispune nimic în privința competenței de soluționare în primă instanță a unui litigiu având ca obiect raportul de serviciu al funcţionarului public.

Potrivit art. 109 din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al funcţionarului public sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului, cu excepţia situaţiilor pentru care este stabilită expres prin lege competenţa altor instanţe. Prevederea a fost modificată prin Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, act normativ care a intrat în vigoare la data de 15 februarie 2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se judeca acum recursul dupa noul cod de procedura civila? claris05desi claris05desi Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca dupa legea 2/2013 recursul pe care institutia la facut in urma pierderi procesului pe care l-am intentat pe motiv de ... (vezi toată discuția)
Declinare competenta puideurs puideurs Buna seara, Am si eu 2 intrebari: 1. Daca am omis sa depun la cererea de chemare în judecată în contenciosul ad-tiv plîngerea prealabilă, fără a ... (vezi toată discuția)
Modificari codul muncii silviu35 silviu35 CE modificarii s-a facut din codul muncii modificat. (vezi toată discuția)