avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... verificare prezenta concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

verificare prezenta concediu medical

Buna ziua! As dori sa stiu in ce masura este legal, constitutional, etc, (SI CARE ESTE TEMEIUL LEGAL AL UNOR ASEMENEA MASURI) ca angajatorul (statul - sunt bugetara) sa verifice prezenta acasa pe perioada incapacitatii temporare de munca stabilind intervale orare in care trebuie sa deschid usa celor care ma controleaza, in caz contrar sistindu-se plata concediului medical de la data respectiva. Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:56, 11 Aprilie 2013
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 3.1. - Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, persoanele prevãzute la art. 1 trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã îndeplineascã stagiul minim de cotizare prevãzut de prezenta ordonanţã de urgenţã;
b) sã prezinte adeverinţa de la plãtitorul de indemnizaţii din care sã reiasã numãrul de zile de concediu de incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico - chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sã fie prezente la domiciliu sau la adresa indicatã, dupã caz, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, în vederea exercitãrii verificãrii de cãtre reprezentanţii plãtitorilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 51
...
(3.1) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se efectueazã de cãtre plãtitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacã este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de cãtre medicul specialist. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertãţile cetãţeneşti garantate de Constituţia României, republicatã.

(3.2) Pentru persoanele aflate în incapacitate temporarã de muncã ce refuzã verificarea prezenţei în condiţiile alin. (3.1), plata indemnizaţiilor înceteazã de la data la care s-a constatat acest fapt, în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

(3.3) Nerespectarea prevederilor art. 31 lit. c) atrage neplata indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate începând cu data de la care s-a constatat aceasta.



2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 81
...
(7) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se poate efectua numai în intervalul orar 8,00 - 11,00, 12:00 - 17:00, 18:00 - 20:00, prilej cu care se va încheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(8) Procesul-verbal prevãzut la alin. (7) poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, la sediul plãtitorului de indemnizaţii, acesta având obligaţia de a rãspunde în maximum 30 de zile de la data înregistrãrii contestaţiei.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical angelica5 angelica5 Buna seara, am fost oerata de estirpare de colesist iar in urma operatiei am avut 18 zile de concediul medical. dat de medicul specialist-chirurgie .La locul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical-desi salariata nu este bolnava florenta_22 florenta_22 Buna ziua, O salariata este in concediu medical de 4 saptamani si a zis ca va mai avea inca 2 saptamani \\"probabil\\".O colega de-a salariatei ne-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Verificare concediu medical alinapencu alinapencu Buna ziua, In cazul in care am un salariat care a intrat in concediu medical ( ex.cod 01), cum il pot verifica? Care sunt pasii pe care eu, in calitate de ... (vezi toată discuția)