avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordarea stimulentului de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordarea stimulentului de insertie

Buna ziua,
Am urmatoarea nelamurire:
Copilul s-a nascut pe 14 iunie 2012, si sotia a intrat in concediu de ingrijirea copilului, optand pentru un an de concediu.
Pentru a beneficia de stimulentul de insetie ar trebui sa se intoarca la serviciu pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, dar sotia estre profesor suplinitor cu CIM pe perioada determinata si a expirat pe 31.08.2012, iar pana in septembrie 2013, cand incepe noul an scolar, trebuie sa intre in somaj. Daca in ultima luna (luna mai), pana la un an, intru eu, tatal copilului, in CIC si inainte de a implini copilul un an revin la serviciu avand CIM pe perioada nedeterminata cu 14 ani de vechime, pot sa primesc eu stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani?
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2013
ClaudiuGabriel, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:57, 12 Aprilie 2013
1. Stimulentul de insertie este acordat parintelui care a intrat initial in CCC.

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
Art.12
...
(4) In situatia prevazuta la art. 4.1 alin. (1) si (2), daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1).
...
Va multumesc!
Dar daca eu, tatal copilului intru incepand cu 22 aprilie pana pe 10 iunie aidca mai mult de o luna, si nu mai este vorba de ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pot beneficia de stimulent ?

Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2013
ClaudiuGabriel, utilizator
1. In toate situatiile OUG 111/2010 se spune ca beneficiaza de stimulentul de insertie persoana indreptatita care a solicitat concediul initial.

2. Incercati sa puneti intrebarea pe e-mail si la AJPIS sau ANPIS, cele mai indreptatite sa va dea raspunsul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Dosar alocatie nou nascut +stimulent de insertie georgianaa georgianaa 1. In cat timp de la nasterea copilului trebuie depus dosarul pentru alocatie? 2. Daca optez pentru ccc de 1an, iar tatal isi ia luna obligatorie in ultima ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil incepand din 01.03.2012 conform oug nr. 111/2010 modificata anastancu anastancu Buna ziua, OU 111/8.12.2010 si Normele de aplicare ale acesteia s-au modificat prin H 57/30.01.2012. Am parcurs textul legislativ (cam in diagonala, recunosc ... (vezi toată discuția)