avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestatie la executare admisa dupa adjudecare
Discuție deschisă în Executare silită

Contestatie la executare admisa dupa adjudecare

Sunt interesat de un apartament scos la licitatie in data de 18.04.2013, am sunat executorul si mi-a explicat pasii ce trebuiesc urmati si de asemenea ca nu mai sunt alti ofertanti pana in acest moment datorita faptului ca lumea nu se incumeta sa liciteze la un imobil care are pe rol contestatie la executare.
M-am documentat putin insa nu am gasit un raspuns concret, asa ca va rog sa ma ajutati cu un raspuns:
1. Daca depun acel avans de 10%, adjudec la pretul de pornire (redus la 75%), castig licitatia si depun si restul de bani. Primesc actul de adjudecare, dar dupa ce il primesc daca instanta admite constatia debitorilor, ce se intampla ?
2. Daca respinge contestatia, eu raman proprietar de drept ?

Apartamentul este executat datorita debitelor fiicei proprietarilor.
Mentionez ca in publicatia de vanzare se specifica:
Grevat de urmatoarele sarcini: intabulare drept de ipoteca pentru suma de 89.000 CHF in favoarea X bank, somatie 94.500 CHF in favoarea X bank (credite + dobanzi + penalitati), 9100 cheltuieli de executare silita, 2700 lei asociatia de proprietari.

3. Daca plateste 5500 CHF (94500 CHF - 89000 CHF) + 9100 + 2700 , adica aduce la zi debitele , poate anula actul de adjudecare ?

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns deoarece maine vreau sa platesc acel avans de 10% si sunt presat de timp.
Va multumesc!
Va asumati un risc, oricum nu ati privi lucrurile. Acest imobil poate fi valorificat la licitatie, doar pentru motivul ca instanta nu a dispus suspendare provizorie a executarii silite, pana la solutionarea contestatiei.
Prev. art. 404, al.1 Cod Pr. Civila: "(1)Dacă admite contestaţia la executare, instanţa, după caz, anulează actul de executare contestat sau dispune îndreptarea acestuia, dispune anularea ori încetarea executării înseşi, anularea ori lămurirea titlului executoriu sau efectuarea actului de executare a cărui îndeplinire a fost refuzată."
Prev. art. 404^1, alin.1 si 2 Cod Pr. Civila:"(1)În toate cazurile în care se desfiinţează titlul executoriu sau însăşi executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situaţiei anterioare acesteia.
(2)Bunurile asupra cărora s-a făcut executarea se vor restitui celui îndreptăţit.

Prev, art.404^2 Cod Pr. Civila:" (1)În cazul în care instanţa judecătorească a desfiinţat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat, va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi asupra restabilirii situaţiei anterioare executării.
(2)Dacă instanţa care a desfiinţat hotărârea executată a dispus rejudecarea în fond a procesului şi nu a luat măsura restabilirii situaţiei anterioare executării, această măsură se va putea dispune de instanţa care rejudecă fondul.
(3)Dacă nu s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare executării în condiţiile alin. (1) şi (2), cel îndreptăţit o va putea cere instanţei judecătoreşti competente potrivit legii
."
Deci daca se admite contestatia debitorului , instanta stabileste si restituirea sumelor achitate de adjudecator ?
Nu, e posibil sa . Trebuie sa va indreptati impotriva bancii cu o actiune in evictiune, pentru a va restitui sumele. Dar o simpla cerere cred ca va fi de ajuns, va veti primi banii inapoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare titlu executoriu-efecte badila steluta badila steluta in urma unui proces care a avut cauza constatare nulitate act juridic am obtinut solutionare favorabila.mi s-ar putea debloca contul in urma acestei ... (vezi toată discuția)
Executare silita- blocare conturi stf_stf stf_stf buna ziua am fost executat silit si mi-au fost blocat contul bancar .Am depus contestatie la executare si am urmatoarea intrebare: daca platesc suma din ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea executarii aspara aspara Care sunt motivele pentru care s-ar putea solicita intoarcerea executarii ? (vezi toată discuția)