avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Pozitia APEJ-CAB fata de Proiectul de Lege pentru ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Pozitia APEJ-CAB fata de Proiectul de Lege pentru modificarea ºi completarea Ordonanþei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitãþii de expertizã tehnicã judiciarã ºi extrajudiciarã.

Dupa opinia APEJ-CAB, Proiectul prezentat de Guvern NU TRATEAZÃ IN MOD EXPLICIT, CU REFERIRE PRECISÃ, CLARÃ SI NEECHIVOCÃ, modul in care Experţii judiciari atestaţi de Ministerul Justitiei, cu o deosebita experienţă profesională si o îndelungată practică in instanţele de judecată, cu o tradiţie bine recunoscută in practica judiciară din România ultimilor 30-35 ani, vor avea:
- un cadru legislativ adaptat realităţilor socio-economice şi juridice pentru autorizare;
- un echilibru corespunzător între activitatea de expertiză tehnică judiciară şi remunerarea acestei activităţi;
- un organism profesional al experţilor tehnici judiciari;
- o instituţie clara si lipsita de ambiguitate a răspunderii disciplinare în cadrul profesiei.
Asociaţia Profesională a Experţilor Judiciari – CAB consideră, dupa un atent studiu asupra textului propus de Guvern, că actuala formă a initiativei legislative NU CORESPUNDE REALITÃŢILOR SOCIO-ECONOMICE ªI JURIDICE DIN ROMÂNIA ANULUI 2013 si nici dorinţei corpului profesional al Experţilor Judiciari de a activa in mod profesionist într-un cadru legislativ clar, lipsit de ambiguităţi, care să-i asigure accesul in profesie, formarea profesională continuă, activitatea in conditii de eficienţă si siguranţă si remunerarea echitabilă a muncii presatate in favoarea justiţiabililor.
De altfel, proiectul de lege propus de Guvern nu este in concordanţă nici cu „expunere de motive” care este mult mai cuprinzătoare decât textul publicat si faţă de care acesta are lacune, omisiuni si chiar contradicţii.
In acest sens, APEJ-CAB solicită Guvernului Romaniei RETRAGEREA PROPUNERII DE LEGE si retrimiterea ei in faţa unei comisii de specialişti, printre care si reprezentanţii experţilor judiciari si ai societăţii civile, pentru a fi REANALIZAT, COMPLETAT, MODIFICAT si CORECTAT in aspectele sale criticate de noi si de alte organizaţii implicate in materie.
APEJ-CAB
P.S.
Opiniiile si sugestiile celor interesati in materie sunt binevenite si asteptate pana la data de 23.04.2013.
vezi:
[ link extern ]
si
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:07, 16 Aprilie 2013
Ca fost specialist tehnic judiciar in specialitatea protectia muncii, in perioada 1996 - iulie 2011, radiat la cerere din Lista MJ, printre alte motive si datorita neluarii in seama a semnalelor mele, scrise, repetat, adresate Biroului central pentru expertize, cu referire la modul concret cum vad instantele activitatea de expertiza tehnica judiiciara, a termenilor depasiti de realitate din OG nr. 2/ 2000, a numarului infim de experti/ specialisti tehnici judiciari, pe anumite specialitati, motiv pentru care acestia sunt purtati prin toata tara si sunt desemnati de multe ori, in zeci de dosare aflate pe rolul instantelor/ parchetelor, etc., am formulat pe acest forum si idei pentru modificarea OG nr. 2/ 2000, aici www.avocatnet.ro/content/for...
La vremea respectiva, multe din propunerile mele se regaseau si in adresele trimise la Biroul Central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul MJ.
Au fost si cateva comentarii pertinente, din randul celor peste 7500 de utilizatori din forum care au vizionat articolul scris de mine.
Cu speranta ca ideile mele pot fi utile asociatiei din care faceti parte si in final se vor regasi intr-un act legislativ coerent si acceptat de toti expertii/ specialistii tehnici judiciari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

„proiectul de og-mãsuri în domeniul evaluãrii bunurilor” http://discutii.mfinante. ro/static/10/mfp/transparenta/proiectog13082011.pdf legalmgm legalmgm Buna ziua tuturor colegilor, Pe scurt, iata pozitia Asociatiei Profesionale a Expertilor Judiciari (APEJ-CAB) asupra textului „Proiectului de OG ... (vezi toată discuția)
Proiect de modificare a og nr. 2/ 2000 privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Pe site-ul MJ este in dezbatere publica din data de 28.03.2013, un proiect de lege pentru modiifcarea si completarea OG nr. 2/ 2000. Propunerile si ... (vezi toată discuția)