avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu cresterea copilului - lege noua pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu cresterea copilului - lege noua pentru tata

buna ziua,
recent a aparut o lege inc e priveste cresterea copilului ce mentioneaza ca ambii parinti trebuie sa participe activ si cat de cat proportional la cresterea acestuia.

In acest sens s-a dat o directiva europeana prin care tala este obligat ?! ca in decursul celor 2 ani sa-si ia concediu 2 luni.

Cazul de fata este in felul urmator:
- mama nu beneficiaza de concediu postnatal
- tatal a aplicat pentru acei 500 ron bonificiatie care se dau daca se parintele se intoarce inaintea celor 2 ani in campul muncii.

Intrebarea mea este: tatal poate beneficia/este obligat (am inteles ca daca nu s-ar lua s-ar pierde acea bonificatie lunara) in continuare de acele 2 luni? si daca da, cum/cand trebuiesc ele luate? se pot lua fractionar (sa zicem ca in primul an asi vrea doar 10 zile, si asi renunta la restul de 20 din luna)?
multumesc,



Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:52, 20 Mai 2014
1. Nu este o lege noua ci s-a modificat OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Deci este vorba de cel putin o luna indiferent daca concediul crestere copil (CCC) este pana la varsta de 1 an sau pana la varsta de 2 ani a copilului.

3. - Din ce spunerti dvs. tatal a optat direct pentru stimulentul de insertie de 500 lei lunar, fara sa mai solicite CCC (este legal asa ceva).
- Daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC atunci tatal poate beneficia de stimulent pana implineste copilul 2 ani, incepand cu data nasterii copilului.

stiam ca exista o directiva europeana in acest sens care urmareste ca ambii parinti sa participe la cresterea copilului, si nu tinand cont neaparat daca sunt sau nu in CCC.
Astfel, in cazul meu, sa inteleg ca eu nu trebuie/nu pot sa-mi iau cel putin 1 luna de CCC?
multumesc,
1. Modificarea OUG 111/2010 s-a facut pentru a pune de acord legislatia noastra cu cea europeana.

2. Conform legislatiei noastre celalalt parinte nu este obligat sa intre si el in CCC dar daca nu o face atunci se reduce CCC pentru primul parinte cu o luna.

3. Facand abstractie de CCC Codul familiei spune ca ambii parinti au obligatii in cresterea si educarea copilului.
raportat la situatia mea...cand celalalta parinte (mama) nu lucreaza, deci nu poate intra in concediu maternal, eu voi fi totusi obligat da intru pentru a nu pierde alocatia pe 1 luna?
1. - Indemnizatia pentru CCC este una si alocatia de stat pentru copii este alta, nu au nici o legatura intre ele.
- Alocatia de stat pentru copii este de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
- Alocatia de stat pentru copii o primiti indiferent daca aveti sau nu un venit din salariu.

2. CCC se acorda numai la cererea unuia dintre parinti, deci nu este obligatoriu.

3. Daca mama nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

4. - Tatal nu este obligat sa intre in CCC dar poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica lucreaza si primeste salariu iar statul ii mai da 500 lei pe luna.
- Pentru aceasta mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare pentrui stimulentul de insertie.

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere al copilului si stimulentul de insertie in munca Zara_Sabrina Zara_Sabrina Buna ziua. Sunt insarcinata in 32 saptamani, cu data probabila a nasterii pe 21 martie. Voi intra in prenatal din 9 februarie si voi opta pentru concediu de ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)