avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cost cazare 4 stele-venit de natura salariala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cost cazare 4 stele-venit de natura salariala

Buna ziua,
Am si eu o speta pt care v-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns:
Eu-angajat al unui SRL. SRL ma trimite cu ordin de deplasare pt o noapte in alt oras din tara (deplasarea mea are loc pt indeplinirea unor sarcini in cadrul unui contract de consutanta dintre SRL si Clientul sau). Eu trebuie sa fiu cazata la acelasi hotel de 4 stele precum Clientul meu. Problema:
De la contabilitatea noastra mi se spune ca nu pot sta la hotel de 4 stele (doar 3 stele fiind OK conform H.G. nr. 1860 / 2006) , citez "daca cazarea se face la mai mult de 3 stele (...) diferentele de cost intra pe statul de plata sub forma de bonus se iau toate taxele angajat angajator si salariu net se diminueaza."
Se invoca "regulile sunt impuse de Codul Fiscal: - Incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4), litera g) si art. 296 indice 15" care in principiu spun ca " incepand cu data de 1 Februarie 2013 este considerat venit de natura salariala indemnizatia de delegare/detasare (diurna) ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului. De asemenea, aceste sume intra in baza de calcul al contributiilor sociale."

Mentionez ca eu, salariatul, nu primesc niciun ban in mana pt cazare sub titulatura de "indemnizatie de delegare" sau "diurna". Cazarea ar urma sa fie achzhitionata de SRLul meu, de la Hotel de 4stele, cu factura emisa pe numele SRLului si plata prin transfer bancar sau cu plata la receptie, de catre mine (in schimbul careia primesc factura si chitanta pe numele SRL, nu al meu) (asadar in mana mea, contul meu, venitul meu, nu intra niciun ban).

In aceasta situatie, in care exista o tranzactie comerciala intre SRL si Hotel, de achzitionare servicii cazare la hotel 4 stele, poate fi considerata diferenta de pret dintre 3 stele si 4 stele, indemnizatie pentru mine si aplicate prevederile valabile de la 1 feb?

V-as fi recunoscatoare pentru un raspuns argumentat cu referiri la legislatie.

Va multumesc mult.
C.B.
Cel mai recent răspuns: radumuresan , utilizator 20:59, 13 Mai 2013
Buna ziua,
Raspunsul l-ati dat dvs. si ati si argumentat cu articole din legi.
Codul fiscal nu va interzice sa aveti tranzactii comerciale cu hoteluri de 4 sau 5 stele acest lucru il stabileste administratorul societatii, in codul fiscal vi se spune in ce masura aveti voie sa va deduceti chletuielile efectuate sau cum sa tratati diferenta dintre un plafon stabilit prin lege si cheltuiala efectuata.In cazul dvs. avand factura de la 4 stele rezulta cheltuiala deductibila la nivelul de 3 stele iar diferenta este considerata avantaj de natura salariala prin urmare se va retine impozit si contributii.
Cazarea ar urma sa fie achzhitionata de SRLul meu, de la Hotel de 4stele, cu factura emisa pe numele SRLului si plata prin transfer bancar sau cu plata la receptie, de catre mine (in schimbul careia primesc factura si chitanta pe numele SRL, nu al meu) (asadar in mana mea, contul meu, venitul meu, nu intra niciun ban).

Srl-ul dvs achizitioneaza aceste servicii pentru cazarea dvs. altfel o factura de cazare neinsotita de un ordin de deplasare in care sa fie specificat obiectivulscopul delegatiei si care sa fie aprobata de conducatorul societatii nu are acoperire fiscala d.p.d.v. al calculului impozitului pe profit si nici al deducerii TVA-ului.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
radumuresan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare diurna legala Medu Medu As dori sa stiu cat este in prezent valoarea diurnei legale. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Delegatii / deplasari salariati in strainatate ASL ASL Daca o persoana delegata de un PFA sa-si desfasoare activitatea la un SRL este trimisa in alta delegatie (in strainatate) de catre SRL, cine acopera ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cazare si legislatia apetra apetra Am agenti vanzari (societate comerciala cu capital privat) care stau cand sunt in deplasari in hoteluri de 4 stele in tara sau strainatate. Unde gasesc ... (vezi toată discuția)