avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Licentiatul in drept din Republica Moldova poate fi ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Licentiatul in drept din Republica Moldova poate fi avocat in Romania?

Buna seara ! As dori va rog frumos o informatie... Diploma de licenta cum ca o persoana a terminat facultatea de drept in Republica Moldova este recunoscuta in Romania ? Adica in alta ordine de idei poate acea persoana sa profeseze ca avocat in Romania ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 22 Mai 2013
Potrivit Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, acordate de instituții de învățământ acreditate în România și în Republica Moldova,
art.5:
„(1) Diplomele de învățământ superior eliberate de instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, recunoscute conform legii, anterior adoptării reglementărilor naționale care implementează Procesul Bologna, și diplomele de licență eliberate de instituțiile acreditate de învățământ superior, anterior adoptării reglementărilor naționale care implementează Procesul Bologna în România, pentru durate de studii identice, domeniu și profil similare, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte părți.
(2) Diplomele de licență, ciclul I de învățământ superior din Republica Moldova, ulterior adoptării reglementărilor naționale care implementează Procesul Bologna, și diplomele de licență, respectiv ciclul I de studii universitare din România, ulterior adoptării reglementărilor naționale care implementează Procesul Bologna, se recunosc reciproc pentru durate de studii, domeniu și profil similare, număr de credite transferabile acumulate și curriculum național similar.
(3) Calificările profesionale care dau acces la profesiile reglementate din România a căror curriculă este armonizată la nivel european se recunosc pe teritoriul statului celeilalte părți,
de la caz la caz, în funcție de legislația și curriculumul național al fiecărei părți.

art.8: Perioadele de studii din învățământul superior din Republica Moldova și din învățământul universitar din România, confirmate prin documente justificative, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte părți, dacă durata studiilor și curriculumul sunt
similare.

Pentru a putea practica avocatura in Romania , vedeti care sunt conditiile necesare admiterii in avocatura din Legea nr.51/1995.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum as putea lucra in romania ca asistent medical, fiind cetacean cu dubla cetatenie ro si md, cu diploma din rmoldova Oxana Nichiforeac Oxana Nichiforeac Buna ziua! Care ar fi procedura de perfectare a actelor de stidii, in cazul care, fiind cetacean cu dubla cetatenie ro si md, cu diploma din RMoldova ... (vezi toată discuția)
Studii de lunga durata nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti ce inseamna \"studii superioare de lunga durata\" in vederea ocuparii unui post in institutie bugetara. 1. facultate de ... (vezi toată discuția)
Angajare post it anelia88 anelia88 Buna ziua! As vrea sa stiu daca o persoana ce a terminat un liceu cu profil uman (detine diploma de bacalaureat) poate fi angajata in domeniul IT daca ... (vezi toată discuția)