avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

Prezint pe scurt speta: doi soti UA si UB ii vand doamnei BB(persoana cu domiciliul in alta tara) un apartament, aceasta fiind nudul proprietar, cu drept de uzufruct viager pentru domnul CC. Trebuie mentionat ca cea mai mare parte a banilor cu catre a fost achitat apartamentul au fost stransi dintr-o ampla campanie pentru ajutorarea domnului CC, (persoana cu mare handicap locomotor- sta intr-un carut, are picioarele taiate). Acum, doamna BB-cumparatorul, i-a spus domnului CC ca vrea pentru apartament aprox. 22.000 euro/ chirie, daca nu sa paraseasca apartamentul. In contractul de vanzare-cumparare incheiat in forma autentica la un notariat sunt specificate doar clauzele standard, fara clauze speciale. Poate face acest lucru doamna BB-nudul proprietar acest lucru sau poate vinde apartamentul altei persoane? Uzufructul viager este drept de folosinta a apartamentului pe toata durata vietii uzufructuarului, deci care ar fi posibilitatile de a-si apara dreptul a uzufructuarului, persoana cu handicap. Doamna BB nu are grija de domnul si nici nu s-a stabilit vreo clauza speciala de acest gen. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 21:28, 24 Mai 2013
respectiva doamnă are idei ”neconventionale” : tocmai clauza de uzufruct viager, dă dreptul uzufructuarului de a se bucura de folosinta respectivului imobil pentru cât va fi în viată.Abia după decesul respectivului cetătean, acea doamnă va avea si dreptul de folosintă al imobilului.Orice actiune va întreprinde respectiva doamnă, constituie un abuz iar, de se va ajunge în fata instantei, va pierde actiunea.Nudul proprietar nu are dreptul asupra folosintei imobilului si nici a-l deraja pe uzufructuarul proprietar viager.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct Borika Borika Buna ziua. As vrea sa stiu ce inseamna uzufruct viager si ce drepturi am daca la vinzare pun clauza aceasta. Se poate vinde locuinta fara acordul meu sau am ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)