avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie si obligatia tatalui de a intra ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie si obligatia tatalui de a intra o luna in CCC.

Buna ziua. Doresc sa stiu daca stimulentul de insertie pentru revenirea mai devreme din concediul de crestere a copilului se acorda si in cazul in care optez pentru un concediu de 2 ani ( cu revenire dupa implinirea varstei de 1 an a copilului).

O alta intrebare este legata de concediul de paternitate obligatoriu de minim o luna. Mai este valabila legea aceasta?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:51, 1 Septembrie 2013
1. - Daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani veti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
- Puteti sa reluati activitatea si inainte de a implini copilul 1 an dar stimulentul de insertie il veti primi dupa ce copilul implineste 1 an.


2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Multumesc!
oarecum pe subiect, daca-mi permiteti
eu am optat pentru CCC de 2 ani, si intentionez sa revin la serviciu cu exact 6 luni mai repede...exista vreo prevedere prin care, daca revenirea mamei se face cu 6 luni inainte de a implini copilul 2 ani, tatal nu ar mai fi obligat sa-si ia concediu paternal si nici nu pierdem dreptul la indemnizatie ( cel putin pentru luna in care taticul ar fi trebuit sa stea cu bebe)?
1. Cand CCC este luat de tatal copilului se numeste tot concediu crestere copil si nu concediu paternal sau concediu de paternitate.

2. - Daca tatal copilului nu intra cel putin o luna in CCC atunci se scurteaza CCC al dvs. cu o luna.
- Daca solicitati stimulentul de insertie acesta va fi platit ori mai tarziu cu o luna de la data solicitarii ori nu-l veti mai primi in ultima luna inainte de a implini copilul 2 ani (pentru a compensa acea luna de CCC neluat de tatal copilului).

3. Indemnizatia pentru CCC nu se poate cumula cu stimulentul de insertie (ori una ori alta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc Monica21 Monica21 Urmeaza sa nasc luna aceasta si sunt detasata de aproape 2 ani la o institutie. As vrea sa ma intorc cat mai repede la munca insa societatea la care sunt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului sanducatanas sanducatanas Sunt salariat si vreau sa intru in concediu de paternitate pentru cresterea si ingrijirea copilului.Vreau sa intreb daca optez pentru 1 an dupa cate luni pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc alinadinca alinadinca buna ziua, as vrea sa stiu daca indemnizatia se plateste de la terminarea concediului postnatal sau de la data depunerii dosarului, a durat mai mult decat ma ... (vezi toată discuția)