avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ABUZ grosolan! Unii notari nu incheie acte de partaj ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ABUZ grosolan! Unii notari nu incheie acte de partaj voluntar

Partajul

ART. 669

Imprescriptibilitatea acţiunii de partaj

Încetarea coproprietăţii prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească.

ART. 670

Felurile partajului

Partajul poate fi făcut prin bună învoială sau prin hotărâre judecătorească, în condiţiile legii.


Vorbim de partaj voluntar prevazut in Noul Cod.
Notarii au primit o ''recomandare'' din partea UNNPR sa NU incheie acte de partaj voluntar.
In acest moment in toata tara prevederile art. 669 si 667 NU se aplica pe baza unei recomandari!!!
De cand se respecta o ''recomandare'' in loc de lege?
Notarul public, fiind functionar public, are obligatia sa respecte legea si nu recomandarea, corect?
Marul discordiei este Legea 9/2013 adica timbrul de mediu, mai exact unde la art 8 este prevazut ca fiind scutite de la plata taxei bunurile dobandite prin partaj. Inteleg ca leguitorul a gresit dar nu inteleg cum se poate ca UNNBR sa blocheze aplcarea legii?!
Care ar fi sanctiunea pt notarul care refuza a plica legea in speta?

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 12:13, 1 Iulie 2013
Interesanta situatie. Nu credeam ca ar fi prea multe situatii de coproprietate in afara situatiilor bunurilor dobandite in timpul casatoriei sau ca mostenire.
Eu cred ca scopul incheierii actului de partaj cu privire la automobile este eludarea platii taxei de mediu (prima inmatriculare).
Poate ne lamuriti expunand situatia exacta. Am inteles ca sunt 4 situatii, insa expuneti macar una.
Buna ziua
Am expus situatia in discutiile anterioare.
Speta: Dvs si inca un prieten va deplasati in Germania si cumparati un autoturism iar acest fapt reiese din contractul de vanzare cumparare intocmit odata cu achizitia si evident dvs si prietenul sunteti trecuti pe contract ca si cumparatori, adica situatia de fapt.
Ajungeti in Romania decideti cu prietenul ca ii dati partea lui platita cu ocazia achizitiei. Acte necesare : partaj! 571/2003 nu permite impunerea spre impozitare a 2 persoane atat timp cat proprietatea este in devalamasie.
Legislata interna prevede partajul voluntar tocmai pentru astfel de situatii.
Repet: UNNPR face presiuni directe asupra notarilor prin ''recomandari'' .

Revin cu solicitarea dintai: sa imi comunicati un nr de contact sa vin sa imi faceti partajul intrucat putin mai devreme spuneati:''Lucrez la un birou notarial din Ms si imi permit sa va contrazic: in cadrul biroului nostru s-au facut asemenea acte si se vor face atata timp cat legislatia in vigoare permite acest lucru. Deci nu generalizati si nu emiteti pareri de genul acesta fara sa aveti o sustinere ,,
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2013
pop sorin, utilizator
CosminBalanean a scris

Eu cred ca scopul incheierii actului de partaj cu privire la automobile este eludarea platii taxei de mediu (prima inmatriculare).
Poate ne lamuriti expunand situatia exacta. Am inteles ca sunt 4 situatii, insa expuneti macar una.


Stimați forumiști,

Eu propun să încheiem discuția aici.

Nu văd nici un motiv pentru a despica firul în 4 cerând unui forumist motivele cererii sale de partaj. Din punctul meu de vedere, este foarte puțin important că un partaj se încheie în scopul eludării unei taxe.

Evident, pot exista discuții asupra scopului,cauzei actului juridic, dar din moment ce ne aflăm într-un stat de drept, din câte cunosc eu, pentru a avea o astfel de discuție este necesară o hotărâre judecătorească de anulare a unui act, ceea ce nu este cazul.

Problema - singura problemă - este legalitatea sau nu a unui astfel de partaj. Și legalitatea există, deoarece legea prevede. Dacă nu aceasta a fost scopul leguitorului, atunci leguitorul să facă bine să producă o lege bună. Nu am văzut în viața mea, poate cu excepția Legii 18, legi mai amendate, mai atacate, mai controversate decât cele cu impozitele/taxele de poluare.

Prin urmare, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare partajului, notarul este obligat să-l încheie. Așa este legal și nu invers. În caz contrar, discuțiile de față se pot canaliza asupra sus-amintitului stat de drept, nu neapărat asupra obiectivelor unui partaj.

Cu stimă.

Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2013
andreigrigoriu, moderator
Subsemnez parerea d-ului A. G.
Am continuat discutia tocmai pentru ca 2 notari spun ca respecta legea si ca cele expuse de mine sunt nereale, astfel am toata deschiderea sa ma deplasez atat la Bucuresti cat si la Mures unde se afla cei 2 notari.
Astept numar de contact.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de reziliere contract-vanzare cumparare marlene_nena marlene_nena Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca un contract de vanzare-cumparare poate fi reziliat dupa ce acesta a fost transmis spre inregistrare la Oficiul de ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)
Impartirea efectiva a mostenirii intre mostenitori barbu2 barbu2 Buna seara, Exiata un teren mostenit de la parinti si doi mostenitori, fiecare avand jumatate din teren.Terenul este livada si suprafata agricola,insa ... (vezi toată discuția)