avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu 1 an fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu 1 an fara plata

Buna seara,

Intentionez sa-mi iau concediu pentru cresterea copilului pe o perioada de un an si as vrea sa stiu daca exista un cadru legal ca dupa acest an sa iau un an concediu fara plata.
Pentru mine este mai convenabil asa din punct de vedere financiar decat daca iau de la inceput doi ani pentru cresterea copil.

multumesc anticipat!
OUG nr.111/2010 prevede:
Art. 6
(1) După împlinirea de către copil a vârstei de un an, cu excepţia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.

art.22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5,art. 6,art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
1. Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an aveti dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

2.- Acest concediu fara plata pentru cresterea copilului este stagiu de cotizare la sanatate si perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie si somaj si vechime in munca si in specialitate.
- Pentru a nu pierde aceste avantaje aveti obligatia de a comunica in scris Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) faptul ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 33.
(1) In vederea asigurarii in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a persoanelor beneficiare de drepturile prevazute la art. 2 alin.(1)-(3), art.6 alin. (1) si art.31 alin.(1) si (2) din ordonanta de urgenta, agentiile teritoriale au obligatia de a vira lunar caselor de asigurari de sanatate teritoriale contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si de a transmite tabelul nominal privind persoanele beneficiare
...

Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).

(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.

(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.

(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.

Art. 35.
Pentru persoanele prevãzute la art. 33 şi 34, agenţiile teritoriale au obligaţia lunar sã vireze contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate şi sã depunã pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã contribuţiile Declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate. Modalitatea de depunere a declaraţiei este stabilitã prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.397/2010 privind modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a Declaraţiei privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate.

Art. 36.
(1) Perioada în care se beneficiazã de indemnizaţie pentru creşterea copilului constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, precum şi în sistemul asigurãrilor sociale de şomaj.

(2) În vederea înregistrãrii în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de şomaj a perioadelor asimilate prevãzute la alin. (1), agenţiile teritoriale au obligaţia de a depune lunar la casa teritorialã de pensii, precum şi la agenţia teritorialã pentru ocuparea forţei de muncã, în termenul şi în condiţiile stabilite de lege, Declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate.

Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Din mesajul initial reiese ca nu sunteti inca in CCC si nici in CFP pentru cresterea copilului dupa terminarea CCC, astfel incat prevederile mentionate va sunt incidente dupa terminarea CCC de 1 an si intrarea apoi in CFP pentru cresterea copilului.


Cadrul legal solicitat de dvs il constituie art.6 din OUG nr.111/2010.
Va multumesc foarte mult pt raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata pentru cresterea copilului OanaIos OanaIos Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta deoarece nu am gasit aceasta informatie nicaieri. Am optat pentru concediul de crestere a copilului pe o perioada de 1 an. ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata ptr cresterea copilului lcb lcb In timpul concediului fara plata ptr cresterea copilului am voie sa realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuala? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani Maya_Rebecca Maya_Rebecca Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. Sint tatal unui copil de 10 luni. Am optat pentru a sta eu in CCC. Acum, ca se apropie cele 11 luni legale, ... (vezi toată discuția)