avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru crestere copil

buna ziua.am o intrebare,sunt insarcinata in 27 sapt,iar firma la care lucrez intra in faliment iar in concediu prenatal nu pot sa intru numai din 15 august,dac intru in concediu de boala pana cnd intru in prenatal nu o sa ma afecteze k nu am 12 luni lucrate?lucrez din 26 sept 2012....o sa pot beneficia de concediu de maternitate
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:42, 15 Iulie 2013
1.- Daca firma intra in faliment veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
- In aceasta situatie se aplica prevederile din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
...

2. In cazul prevazut la art.23(2) si art.32(1) din OUG 158/2005 certificatele medicale le depuneti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.

3. Pentru a avea continuitate pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) eu va recomand sa luati concediu de sarcina mai devreme (cu vreo 80 de zile inainte de nastere) ca sa il incepeti inainte de a fi concediata.

4. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate si indemnizatia pentru ccc pentru profesorii suplinitori roxana85 roxana85 Buna ziua, Sunt cadru didactic suplinitor, iar contractul meu de munca este incheiat pe o perioada de 1 an , adica din 1 septembrie 2010 pana in 31 August ... (vezi toată discuția)
Pic MALLI MALLI BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI RASPUNDETI SI MIE LA ACEASTA INTREBARE SUNT DIN LUNA NOIEMBRIE IN CONCEDIU PRENATAL SI VOI NASTE IN IANUARIE, IAR FIRMA SC PIC SA ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal M.savina M.savina Buna, Va rog sa ma ajutati . Sunt insarcinata in 4 luni si lucrez in invatamant ca suplinitor calificat cu contract pe perioada determinata, care se incheie ... (vezi toată discuția)