avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Buna ziua,
Ma numesc Laura Popa si sunt nascuta in anul 1959 luna februarie am varsta de 54 ani si sase luni , am vechime in munca 30ani si 5 luni ,am lucrat 12 ani gr.II de munca, vreau sa stiu daca ma pot pensiona anticipat.
Va multumesc si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:18, 17 Iulie 2013
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
-Aduc o perioada suplimetara la vechimea in munca de 3 ani(3 luni la 1 an).

30 de ani si 5 luni + 3 ani = 33 de ani si 5 luni(total stagiu de cotizare).

-O reducere cu 2 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare(61 de ani si 4 luni).

Conditii pentru pensie anticipata:
-Varsta-56 de ani si 4 luni.
-Stagiu de 39 de ani si 4 luni,fara stagiu asimilat.
Am presupus ca aveti grupa de munca in grad de 100%.

Pensie limita de varsta: iunie 2020, la 61 de ani si 4 luni
Pensie limita de varsta cu reducere pentru grupa de munca: la 58 de ani si 10 luni (reducere 2 ani si 6 luni fata de varsta )

Stagiul complet de cotizare prevazut de lege = 31 ani 4 luni
Stagiul realizat = 30 ani 5 luni +
3 ani - stagiul suplimentar acordat pentru grupa de munca
Total = 33 ani 5 luni

Avand stagiul complet realizat, puteti beneficia de pensie anticipata incepand din iunie 2015.
Pensia va fi cu penalizare de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. La 5 ani de anticipare va fi de 45% si se mentine pe intreaga durata a anticiparii.

Legea nr. 263/2010:
ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevăzut în anexa nr. 6, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
(6) Prevederile alin. (5) se aplică până la data de 31 decembrie 2030.
ART. 66
La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 67
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.

Nu inteleg ,de ce nu se rapoteaza la varsta standard din anul iesirii la pensie 2013 respectiv 59 ani si 7luni si nu la varsta standard din anul 2030?chiar nu inteleg
Februarie 1959 │Iunie 2020 │ 61/4 │ 31/4 │ 15/0 │

-Limita de varsta la 61 de ani si 4 luni - 2 ani si 6 luni = 58 de ani si 10 luni
-Pensie anticipata,sau anticipata partiala cu 5 ani inainte de varsta standard,adica 61 de ani 4 luni - 5 ani = 56 de ani si 4 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 39 de ani si 4 luni(31 de ani si 4 luni + 8 ani).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 31 de ani si 4 luni,fara stagiu asimilat.

Daca se pensioneaza la 56 de ani si 4 luni si nu indeplineste coditia de stagiu de 39 de ani si 4 luni,fara stagiu asimilat,penalizarea va fi de 22,5%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de pensionare femeie JULIA59 JULIA59 Buna ziua, sunt nascuta in mai 1959, am lucrat 34 ani si 8 luni din care 9 ani 3 luni in grupa II, pe urma am fost 1 an in somaj, ,momentan nu lucrez, la ce ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensionare cu grupa a ii-a de munca vanatorul vanatorul Buna ziua, Va rog sa-mi clarificati in ce conditii poate fi folosita, la stabilirea varstei de pensionare, incadrarea in grupa I si II. (vezi toată discuția)