avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Locuri de munca desfiintate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Locuri de munca desfiintate

Buna ziua,
Daca societatea din motive economice isi restrange activitatea si renunta la cateva locuri de munca este nevoie de o hotarare a administratorilor,sau un document ceva?Daca unul din angajati renunta la preaviz(nu il mai face)poate fi afectat daca vrea sa mearga sa isi faca actele de somaj?La incheierea contractului dupa efectuarea preavizului sau fara contractul se inchide cu 65(1)desfintarea postului?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:38, 18 Iulie 2013
Restrangerea activitatii ar trebui sa fie urmarea unei analiza si a unei decizii a conducerii firmei. Cu efectuarea sau nu a preavizului, incetarea se va face cf. art. 65(1).
1. Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Prin urmare, un salariat nu poate renunta la dreptul de preaviz.

2. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
In acest caz - desfacerea disciplinara a contractului de muncă - , nu va mai beneficia de somaj .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj yvona8 yvona8 ce acte trebuie intocmite pentru somaj de catre unitate? Pentru desfiintarea postului, cineva pleaca in somaj, este obligatoriu sa efectueze perioada de ... (vezi toată discuția)
Salariatul are dreptul la salarii compensatorii, poate renunta la acest drept? corina.trandafir corina.trandafir Dupa perioada de preaviz in cazul concedierii 65(1) Codul Muncii-restructurare activitate, salariatul are dreptul la salarii compensatorii conform Contractului ... (vezi toată discuția)
Somajul dupa maternitate elizanicole98 elizanicole98 Buna ziua!As avea o intrebare:imediat dupa maternitate,as avea dreptul la somaj,avand in vedere ca postul meu la serviciu s-a desfintat si s-au facut reduceri ... (vezi toată discuția)