avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere repunere in termen
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere repunere in termen

nu am primit personal hotararea primei instante pentru a ma incadra in termenul de recurs. sentinta recurata de mine a fost primita de un vecin din bloc care mi-a dat-o cu intarziere (dupa 17zile).
prin urmare am depus cererea de recurs cu o zi peste termen, in a 18-a zi.
intrebarea mea este unde depun cererea de repunere in termen (avand in vedere ca am depus deja cererea de recurs) la prima instanta-tribunal sau la instanta care judeca recursul -curte de apel (hotararea atacata este fara drept de apel)? m-am judecat pe vechiul cod de procedura civila
cu multumiri,


[Mesaj editat - Vă rog să nu mai scrieţi exclusiv cu majuscule, nu este regulamentar]
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: boian , utilizator 16:23, 5 August 2013
Cod Proc. Civ., VECHI -art. 101
Termenele se înteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare. Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare. Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii.Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.

Art. 102
Termenele incep sa curga de la data comunicarii actelor de procedura daca legea nu dispune altfel. Termenele incep sa curga si impotriva partii care a cerut comunicarea, de la data cand a cerut-o.

Art. 103
Neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea afara de cazul cand legea dispune altfel sau cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei. In acest din urma caz, actul de procedura se va indeplini in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii; in acelasi termen vor fi aratate si motivele impiedicarii.

- cererea de repunere în termen se solutionează în procedura necontencioasă - art.332 si următ. din CPC ; Formulaţi o Cerere de repunere în termen prin care solicitati repunerea în termen, motivaţi cererea în fapt si în drept, anexaţi actele cu care dovediti împrejurarea care a împiedicat exercitarea căii de atac (încercaţi cu o declaraţie dată de vecin la notar, alte dovezi).

Art. 332
Cererile necontencioase care sunt in legatura cu o lucrare sau o pricina in curs la o instanta sau pe care aceasta a dezlegat-o, ori daca au ca obiect eliberarea unor inscrisuri, titluri sau valori aflate in depozitul unei instante, se vor indrepta la acea instanta.

Art. 333
Cererea va cuprinde numele si domiciliul celui care o face si ale persoanelor pe care acesta cere sa fie chemate inaintea instantei, precum si aratarea pe scurt a obiectului, motivarea cererii si semnatura. Ea va fi insotita de inscrisurile pe care se sprijina.

Art. 334
Instanta isi verifica competenta din oficiu, putand cere partii lamuririle necesare. Daca instanta se declara necompetenta va trimite dosarul instantei in drept sa hotarasca.





Multumesc ,,n53"! Un raspuns complex ...chiar prea complex. E super ca mi-ati indicat articolele din CPC. Deci, avand in vedere ca abia am depus cererea de recurs la prima instanta si dosarul nu a plecat, o sa depun cererea de repunere in termen tot la prima instanta,in termenul de 15 zile de la incetarea impiedicarii, cu declaratia la notar a persoanei ce a primit sentinta, la care ma gandisem si eu.Multumesc si pentru aceasta indrumare.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
boian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen pentru recurs kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa-mi spuneti, cand expira termenul de 15 zile in care poate fi introdusa cererea de recurs, avand in vedere ca data comunicarii a fost 7 ianuarie 2010, ... (vezi toată discuția)
Depunere intampinare Martonze Martonze Daca prin absurd cineva primeste azi o citatie fara documente insotitoare si termenul este, sa zicem, 27 luna in curs, cum se socotesc cele 5 zile inainte de ... (vezi toată discuția)
Termene instanta flospr2006 flospr2006 Buna ziua, 1. am o hotarare, o ordonanta de plata, aparuta pe site pe data de 05.09.2012, cu termen 20 de zile. In cele din urma pe data de 25.10.2012 (data ... (vezi toată discuția)