avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se ia in calcul pausalul?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se ia in calcul pausalul?

Buna ziua. Am o intrebare referitoare la cum se ia in calcul pausalul.
Am un apartament contorizat la apa rece si calda. De cateva luni, mai precis din ianuarie nu am mai dat la asociatie citirea lunara a apometrelor. Am platit intretinerea, la pausal, cum spune administratorul, 6mc rece, 6 mc calda. Astazi am intrebat care este indexul la care s-a ajuns si am constatat ca de fapt sunt dator cu ceva mc. Administratorul mi-a spus ca ce am platit la pausal nu se ia in calcul la totalul consumului de apa rece si calda.
Va rog sa-mi spuneti, este adevarat sau .....
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 06:59, 30 Iunie 2023
Din cate stiu eu se ia in considerare 10 mc apa rece si 6 apa calda. Dar de ce v-a luat la pausal? Nu putea sa faca o estimare pe lunile trecute sau aceeasi perioada in anul precedent?
Multumesc pentru raspuns.
Ba.... cred ca se putea, dar ma intreb daca este corect ca acest pausal sa nu fie adunat la consumul curent. Ca, de exemplu, acum am la apa rece 317 mc cititi de mine si la administrator 326. Recunosc ca din ianuarie nu am mai dat citirile. Intretinerea am platit-o cat era afisata. Ceva mi se pare dubios.... Va multumesc.
Si eu am fost in aceeasi situatie... doar ca eu dadeam citirile... si am avut pus la plata un consum enorm, mai ales ca nu era locuit apartamentul.
Teoretic ar trebui sa se faca cam asa...
Vine factura sa zicem cu 100 mc de plata, la asociatie.
Daca in bloc exista si apartamente fara contoare se face asa.
Se ia fiecare citire si se mai adauga un 10% consum (pentru pierder ca acestea vor fi mereu si oricum apanova incarca facturile) diferenta se pune la cei fara contoare.
Asta din ce am discutat si eu cu o firma care se ocupa de asociatii de locatari.
Daca sunt toti contorizati vine factura cu 100 mc se imparte consumul la fiecare +10%.
Acest 10% din cate stiu e stipulat in lege.
Daca exista pierderi mai mari atunci asociatia trebuie sa ia masuri. Sa solicite verificare metrologica a tuturor contoarelor daca aceasta nu este facuta.... trebuie facuta. Cel mai bine se face de catre asociatiei... Altfel costurile sunt cat un set de contoare noi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@moisavali

Administratorul dv. a procedat in principiu corect, nu stiu daca si in calcul.
Un apartament contorizat este considerat necontorizat daca 3 luni la rand locatarul nu declara consumurile.
In prima luna i se pune un consum estimat, in a doua luna la fel, iar incepand din luna a 3-a se considera ca apartamentul este necontorizat si i se va repartiza in mod pausal (adica impartit la numar de persoane) diferenta de consum intre cel facturat si cel declarat de ceilalti locatari. Adica s-a considerat ca dv., poate singur, poate impreuna cu alti locatari, ati consumat aceasta diferenta.

Cand se reia calculul pe baza declararii indexului se face o actualizare a indexului de pornire din evidenta administratorului, astfel incat ce declarati azi sa constituie index de intrare pentru luna viitoare.

Si da, pausalul nu se regularizeaza, ci numai consumul estimat.
Daca nu ati fi declarat 2 luni si a 3-a ati fi declarat indexul, atunci se putea regulariza.

Faptul ca dv. nu ati declarat indexul atata vreme si ati dori sa vi se regularizeze consumul acum, ar insemna sa se dea peste cap un intreg calcul la toata lumea pentru lunile in care ati fost pe consum pausal si asta nu este normal sa se intample din cauza neglijentei dv.
Mai pe scurt spus, pentru neglijenta dv., platiti numai dv., nu si vecinii dv.
Elga ai dreptate...
Dar in HG400 art 22 litera k
k) citirea, lunar sau periodic, în funcÑie de hotărârea adunării generale a asociaÑiei de
proprietari, a indexului contoarelor individuale aparÑinând proprietarilor şi înscrierea sau
verificarea înscrierii acestuia în fişa de apartament, cu condiÑia ca acestea sa fie


Nu se poate numi neglijenta a proprietarului. Este adevarat ca sunt asociatii in care fiecare proprietar da in fiecare luna consumul. In altele merge administratorul. Dar este mai greu sa mearga administratorul in fiecare luna la atatea apartamente.
Dar si administratorul ar fi putut sa il anunte sa dea consumul, daca vede ca nu l-a dat o luna sau doua. Totusi traiesc in acelasi bloc.

Alte discuții în legătură

Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
Incarcare factura apa si canal antonela antonela Buna, la toata lumea. Am o speta interesanta, si solicit si parerea dvs. Intr-un bloc de apartamente, proprietarii au primit facturile la servicii comunale, ... (vezi toată discuția)
Probleme cu factura pentru plata apei reci si calde m1rcea m1rcea Avem un diferend cu firma care se ocupa de administrarea blocului in care locuiesc. Avem contoare de apa calda si rece in apartament. Desi de ani buni depunem ... (vezi toată discuția)