avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Procura pasaport si insotire minori fara apostila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Procura pasaport si insotire minori fara apostila

Am o mare problema: sunt in tara de 2 luni impreuna cu surorile mele minore. Mama este in Italia. Eu si surorile mele trebuie sa ne intoarcem in Italia pentru a ne continua studiile, dar trebuie sa ii facem pasaportul uneia dintre ele. Mama a trimis o procura prin care m-a imputernicit sa ii fac pasaportul surorii mele si sa le insotesc pe ambele surori inapoi in Italia, pe care am tradus-o si legalizat-o. Domnul respectiv mi-a atras atentia ca in aceasta procura nu este prezenta apostila si ca nu mi se va permite sa fac pasaportul surorii mele. Vrand sa fiu sigura, am fost si la pasapoarte si mi s-a spus acelasi lucru. Mama mea nu mai are posibilitatea de a face o alta procura si ar dura prea mult, iar noi riscam sa intarziem la scoala. Cum sa rezolv aceasta problema? Va rog, am mare nevoie de ajutor!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
Elena_95, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:46, 11 Septembrie 2013
Sa mearga mama dvs la Consulat Romaniei in Italia sa dea alta procura sau sa o apostileze pe prima si sa v o retrimita. Alte posibilitati nu sunt.
Problema este ca noi acolo locuim intr-un oras foarte mic din partea de Sud a Italiei si nu este Consulat Romaniei.
Din pacate Astea sunt cele doua variante.
O sa ii spun mamei si poate rezolvam. Dar cu procura fara apostila nu pot nici macar sa insotesc minori, nu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
Elena_95, utilizator
Sper ca raspunsul meu nu vine prea tarziu.

Notarul care va elibera declaratia acord (asa se numeste, nu procura) trebuie sa aiba dreptul sa aplice apostila de la Haga. Altfel, intr-adevar, nu este valabila. In tara o veti traduce si legaliza la un notar.
Atentie, pe declaratie trebuie sa scrie 3 lucruri:
- ca sunteti imputernicita sa depuneti actele pentru pasaport
- ca sunteti imputernicita sa ridicati pasaportul (altfel n-o sa vi-l dea)
- ca mama este de acord sa insotiti minorele in Italia in perioada ... pe ruta ...
Aceasta este forma recomandata de politia de frontiera:
[ link extern ]
Parintii sunt divortati? Daca da, aveti nevoie si de sentinta de divort din care sa reiasa ca doar mama exercita autoritatea parinteasca sau ca are minorele incredintate spre crestere si educare.
Sa aveti doua exemplare ale declaratiei pentru ca e nevoie de originale atat la Serv. Pasapoarte cat si la frontiera.

In principiu insotitorul minorului (oricare altul in afara de parinti) trebuie sa prezinte la frontiera si un extras de cazier judiciar, nu stiu daca s-ar face exceptie in cazul dvs. chiar daca sunteti sora fetelor - inclin sa cred ca nu.

Daca vi se pare prea mult ce am scris, sunati la Politia de frontiera si intrebati despre declaratia acord, sentinta si cazier: 021.9590

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport lorry10 lorry10 Buna ziua, as dori sa aflu conditiile pt eliberarea pasaportului pt fiul meu in varsta de opt ani.Am divortat de sotul meu,am castigat custodia copilului,am ... (vezi toată discuția)
Pasaport minori maddallina_ maddallina_ buna ziua, am doi copii, unul de 3 ani si jumatate, iar celalalt de 10 luni. Sotul este plecat in Belgia si vreau sa merg cu copii la el. Pentru pasapoartele ... (vezi toată discuția)
Pasaport minor cu parinti divortati si tatal plecat din tara elalex78 elalex78 Buna seara!Vreau sa fac fiicei mele de 6 ani pasaport iar fostul meu sot este plecat din tara.Am inteles ca el poate face o procura prin care sa dea semnatura ... (vezi toată discuția)