avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Cum ne alegem viitorul presedinte? De el depinde si ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Cum ne alegem viitorul presedinte? De el depinde si cum vor arata viitorii ministri ?

Desi mai este cam 1 an pana la alegerile viitoare pentru presedinte, se agita apele. Tot mai des presa scrisa si vorbita abordeaza subiectul, inclinand balanta catre cei pe care ii agreaza sau de ce sa nu punem punctul pe "i", catre cei pe care patronul ii indeamna.
Ma intreb uneori, ce imi doresc eu. Nu stiu exact cum as dori sa arate viitorul presedinte, dar cu siguranta imi doresc sa nu semene in niciun fel (nu ma refer la fizic) cu precedentii presedinti ai Romaniei.
Am gasit un articol scris de Andrei Plesu, care consider ca poate fi ca un "licurici" pentru cei care doresc altceva pentru romani.

Cum le spui dumneata, să tot stai să asculţi.
de Andrei Plesu


Uneori, ascultîndu-l pe Crin Antonescu, te trezeşti rostind, cu un mic frison de admiraţie, replica tandră a coanei Efimiţa: ”Ca dumneata bobocule, mai rar cineva !” Cînd, de curînd, se căuta un candidat pentru funcţia de ministru al Transporturilor, şeful liberalilor şi viitorul nostru preşedinte a explicat jurnaliştilor cît de grea e alegerea pe care va trebui să o facă.
Iată textul: ”Avem următoarea problemă: transporturile sunt diverse – în apă, în aer, pe uscat, sub pămînt; iei un ceferist, nu ştie cum e cu vapoarele, iei un aviator, nu ştie cum e cu metroul, iei un marinar, ştim ce se întîmplă…” Trecem peste ironia finală, în care se dă încă o fină lovitură lui Băsescu (marele şi singurul proiect politic al vorbitorului). Restul însă e abisal. Să ne gîndim puţin. Ce faci cînd ai de ales un ministru al sănătăţii ? Iei un cardiolog, nu ştie cum e cu ficatul, iei un dentist, nu ştie cum e cu urechile… N-ai de ales: trebuie să iei un expert contabil, absolvent ASE (la fără frecvenţă), fost ”lucrător comercial” la ”complexul de restaurante şi hoteluri Athénée Palace”. Ecce homo ! Îl ai pe Eugen Nicolăescu ! Dar să luăm Ministerul Tineretului şi Sportului. Complicaţiile sporesc ! Să fie foarte tînăr ? Cît de tînăr ? Să fi cîştigat ceva medalii sportive ? Ce fel de medalii ? Iei un boxeur, nu se pricepe la polo, iei un fotbalist, nu ştie cum e cu şahul, iei un aruncător de suliţă, nu ştie cum e cu handbalul. Ce faci ? Te poţi salva, eventual, cu stomatologul Bănicioiu. Sau, ca în anii 1997-2000, cu un profesor de istorie de la Soleşti şi Niculiţel (”singurul ministru pe care l-a dat judeţul Tulcea după revoluţie” ! – cum scrie la Wikipedia). E vorba de însuşi Crin Antonescu. Oricum, ideea e că, decît să dai peste cineva care ştie o bucăţică, dar ignoră altele, mai bine iei pe cineva care nu ştie nimic.
Dar să nu fim răutăcioşi ! Ceea ce vrea, de fapt, să spună, dl. Crin Antonescu este că una e competenţa ”tehnică”, alta e cea ministerială. Cea ministerială ”înseamnă competenţa pe politici pe domeniul respectiv”. Bun. ªi cum arată o asemenea ”competenţă” ? Aici, liderul liberal şi viitorul şef de stat răspunde mai curînd indirect: prin nominalizarea dnei Ramona Mănescu. Dna Mănescu are multă experienţă în foarte multe domenii, cu excepţia transporturilor. ªi atunci de ce a fost aleasă ? Dl.Antonescu nu întîrzie să explice: a ales-o ”avînd în vedere complexitatea, dificultatea şi multiplele faţete de abordare ale tematicii şi politicilor dintr-un asemenea minister”. Deci: nu apă, nu aer, nu pămînt sau sub pămînt ! Ci complexitate, dificultate, faţete multiple…Pentru detalii, mai avem încă de aşteptat. Să avem puţintică răbdare.
Cu ministerele, să zicem, totuşi, că ne mai descurcăm. Dar, provocat de metafizica dlui Antonescu, m-am trezit speculînd asupra exigenţelor pe care le implică ”meseria” de preşedinte al ţării. ”Se sparie gîndul !” Un preşedinte trebuie să fie al tuturor ! Alegi un ”intelectual fin”, nu place la popor. Alegi un tont, face şi zice nefăcute. Se pricepe la trebile interne, dar ar putea sta prost cu externele. E bun la ”reprezentare”, dar s-ar putea să nu aibă idei. Are idei, dar n-are simţ practic. E cumsecade, dar vorbeşte prost. E rău, dar vorbeşte bine. ªtie limbi străine, dar n-are talent diplomatic. Nu ştie limbi străine, dar le vorbeşte… Pînă la urmă, nu putem avea alte criterii decît cele de genul ”complexitate, dificultate, faţete multiple…” Privind retrospectiv, toţi foştii noştri preşedinţi ar fi fost buni la Transporturi. Dl. Iliescu era cu apele, dl. Constantinescu cu pămîntul şi sub-pămîntul, iar dl. Băsescu plimba pămîntul şi sub-pămîntul petrolier pe ape. N-am încercat încă un preşedinte ”aerian”. Adică unul ”cu competenţă pe politici pe domeniul respectiv”. Va acoperi, oare, dl. Crin Antonescu această lacună istorică ?
eu, unu', cred ca amandoi sunt ciripei.

afirmatiile lor de mai sus sunt, de data asta, adevarate.

dincolo de cum s-or dovedi unu' p-altu' (treaba lor) un lucru e evident: amandoi mint si se prefac de parca asta le-ar fi ocupatia, pregatirea.
par calificati, antrenati (sa minta, sa se prefaca).
petricapetrisor a scris:

Eu nu inteleg cum poti sa mai iei in serios cacealmaua acestui personaj sinistru


ma petrica, personajul e sinistru, da' de data asta le cam zice.

Am luat notă de comunicatul SIE de ieri.
În comunicatul lor sunt neadevăruri.

S-ar putea să fac o afirmaţie care să vă stârnească curiozitatea sau exclamaţii. În legea SIE nu există niciun articol prin care să se ceară secretizarea rezerviştilor. Ei pot să nu-şi decline calitatea de rezervist al SIE, pot să-şi decline orice calitate pe care şi-o aleg, dar niciodată legea nu le interzice să spună că au fost acoperiţi sau că au lucrat la SIE.
...
Ce n-a făcut nimeni până acum au făcut Meleşcanu şi Ponta, care, în 2013, au scos HG 223, prin care secretizează şi rezerviştii.


[ link extern ]



precizarile facute de SIE:

- IN PRIVINTA STATUTULUI PERSONALULUI SIE, modificarea adusa de HG nr. 223/2013 NU REPREZINTA O EXTINDERE CI O RESTRANGERE A CATEGORIILOR DE PERSONAL protejate la nivel de secret de stat.
Astfel, fata de prevederea initiala potrivit careia 'Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la PERSONALUL SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE', actuala formula, respectiv 'Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la PERSONALUL DIN DOMENIUL ACTIVITATII INFORMATIVE, CHIAR SI DUPA INCETAREA, IN ORICE MOD, A RAPORTURILOR DE MUNCA SAU SERVICIU' elimina din categoria personalului protejat la nivel secret de stat personalul din domeniul tehnic-administrativ, care nu este implicat in activitatea de informatii.

[ link extern ]


uite legea sie


[ link extern ]

CAP. 4
Personalul Serviciului de Informatii Externe
Art. 13
Personalul Serviciului de Informatii Externe se compune din cadre militare si salariati civili.

Art. 19
(1) Personalul Serviciului de Informatii Externe isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a sigurantei nationale.
(2) Serviciul de Informatii Externe asigura protectia si incadrarea in munca a cadrelor militare si a salariatilor civili care, lucrand acoperit, sunt deconspirati in imprejurari care exclud culpa acestora.

[ link extern ]

cum se vede in comunicatul sie, prevederea initiala a fost 'Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la PERSONALUL SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE'

pai 'PERSONALUL SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE' e definit de legea sie, mai sus (art.13)

iar mai departe, comunicatul sie zice ca actuala formula, respectiv 'Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la PERSONALUL DIN DOMENIUL ACTIVITATII INFORMATIVE, CHIAR SI DUPA INCETAREA, IN ORICE MOD, A RAPORTURILOR DE MUNCA SAU SERVICIU' elimina din categoria personalului protejat la nivel secret de stat personalul din domeniul tehnic-administrativ, care nu este implicat in activitatea de informatii.

pai cum se vede din lege, 'PERSONALUL DIN DOMENIUL ACTIVITATII INFORMATIVE' (la care s-a adaugat '...CHIAR SI DUPA INCETAREA, IN ORICE MOD, A RAPORTURILOR DE MUNCA SAU SERVICIU') este PARTE a Personalul Serviciului de Informatii Externe (Personalul Serviciului de Informatii Externe se compune din cadre militare si salariati civili)

de data asta, e asa cum zice basescu. ponta, cu HG nr. 223/2013, a secretizat SI rezervistii...
lee_vue a scris:
ma petrica, personajul e sinistru, da' de data asta le cam zice.


Pai voteaza-i pe macovei, udrea sau iohannis si sa vezi ce le va zice dupa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
petricapetrisor, utilizator
eu zic sa-i lasi tu p-aia 1,5-2 milioane fsn-isti irecuperabili sa-l voteze, fara prezenta restului populatiei (15,5-16 mil.), sa iasa ponta cu 100%, ca sa fie (devina) detasat cel mai penibil 'presedinte' de dupa '90.
Prim-ministrul este numit de presedinte.
Prim-ministrul va numi guvernul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vom fi iarãsi ce am fost sau vom fi iarasi ce-am fost, si mai mult decât atâta? Ares-3 Ares-3 PDL si PNL se unesc. Isi doresc un partid mare, sunt deschisi la aliante si fuziuni... Nu cred ca exista tara cu politica atat de SF ca a noastra. Am ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti despre candidatii la prezidentiale ? davidpaulclaudiu davidpaulclaudiu https://www.youtube.com/watch?v=APuRJMTbEhE Raspuns pentru Alex C. : Traiesc intr-o tara libera, democrata care imi asigura prin drepturi sansa de a ma ... (vezi toată discuția)
Psd a dat semnalul în teritoriu: baronii se pregãtesc de ruperea usl ContSters257414 ContSters257414 [b]Surse- PSD a dat semnalul în teritoriu: baronii se pregătesc de ruperea ... (vezi toată discuția)