avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

deces

Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata sau nu sa-i acorde ajutor de inmormantare.Va multumim.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:57, 24 Martie 2009
Daca aveti CCM la nivel de unitate vedeti ce se prevede acolo.
Daca nu, se aplica prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor
beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii
lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura
cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel
putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;
daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe
unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul
unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Daca tatal este pensionar sa se adreseze Casei de Pensii, daca este salariat sa se adreseze la locul sau de munca unde i se plateste acest ajutor.
Dar mai puteti beneficia si de un ajutor prevazut de CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
In completare as mai adauga ca exista si ajutorul de deces.

Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare reprezinta venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice salariate. Desi marcheaza acelasi eveniment, cele doua notiuni se diferentiaza in functie de sursa din care sunt impozate. Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi.

Daca despre ajutorul de inmormantare v-au vorbit colegii mei de forum si este acordat de catre angajator din surse proprii, ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de salariat. Cuantumul ajutorului de deces este cel stabilit prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat si prin urmare un venit neimpozabil in temeiul articolului 42 lit a) din Codul Fiscal.

Cuantumul ajutorului de deces nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009. Pentru anul 2009, cuantumul ajutorului de deces este:

Legea 19/2009 - Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009 .
Art. 17. - (1) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in conditiile legii, in cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 1.702 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 851 lei.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica incepand cu data de intai a lunii urmatoare publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
;)

later edit: asa cum reiese si din textul legii, angajatorul este obligat sa plateasca ajutorul de inmormantare numai in situatia in care ruda decetata se afla in intretinerea salariatului care solicita ajutorul, si au existat dovezi depuse in acest sens la angajator. (ajungem la partea cu deducerea din salariu pentru persoanele aflate in intretinere)
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
crimson, utilizator
Potrivit art. 126 din Legea nr. 19/2000, "in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun sau, in lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada."

Ajutorul de deces se acorda, la cerere, de catre casa de pensii, pe baza certificatului de deces.

Acordarea ajutorului prevazut in art. 51 din CCMUNN nu exclude acordarea ajutorului de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces acordat la autoritatile publcie locale serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Am si eu o mare dilema. A) Potrivit art. 51 lit. a) si d) din CCM la nivel national se prevede ca: Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, ... (vezi toată discuția)
Ajutprul de deces si cel de inmormantare crimson crimson Am o prietena apropiata careia in urma cu aproximativ o saptamana i-a decedat un parinte. Parintele in cauza nu mai era salariat insa din 05.06.2009 era ... (vezi toată discuția)
Ajutoare materiale acordate angajatilor deliaboaru deliaboaru Va rog sa ma ajutati cu cateva detalii referitor la ajutoarele materiale acordate angajatilor. As vrea sa stiu daca sunt mentionate undeva, in legislatie, ... (vezi toată discuția)