avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul la pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul la pensie de urmas

speta:
O persoana decedeaza la varsta de 59 de ani, era in campul muncii si se pregatea de pensionare (la 60 ani, cred). Asta se intampla acum doi ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas? In ce conditii ? Cred ca in momentul de fata pensionarea la barbati se face la 65 de ani...nu sunt sigur, dar se poate face demersurile pt. o pensionare anticipata a sotului decedat?
Ce pasi trebuie urmati?.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:05, 7 Ianuarie 2014
Gasiti detalii urmand link-ul: [ link extern ]
Cine este urmasul:sotul,sau sotia ?
Daca este sotia,precizati,luna si anul nasterii.
sotia, n: oct 1951; sotul n: iul 1953, decedat in 2011
ea este deja pensionara, dar are o pensie f mica.
multumesc anticipat
Daca casatoria a fost de peste 10 ani,se incadreaza la:

Legea 263/2010

ART. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Pensia de urmas este de 50% din cea a sustinatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G cum se procedeaza in cazul in care pana acum cineva a avut pensie de boala, iar acum indeplinind varsta ar dori pensie de urmas? de fapt, a indeplinit varsta, ... (vezi toată discuția)
Daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pentru cea mai avantajoasa? emil6702 emil6702 Potrivit L 263/2010, poate solicita pensie de urmas sotul supravietuitor, daca are o invaliditate de gr. I sau II pe toata durata invaliditatii, indiferent de ... (vezi toată discuția)
Pensie sinanpasa sinanpasa mama are 59 de ani impliniti in aprilie si 20 de ani in campul muncii.Cand are dreptul la pensie?.Mentionez ca tata a decedat si nu a beneficiat de pensie de ... (vezi toată discuția)