avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Cum obtin pensia de invaliditate?Am 42 ani .Am handicap accentuat cu decizia primita acum 3 zile de la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap.Boala a debutat in copilarie (1982 prima interventie chirurgicala)Am fost angajat 1989 aprilie -2013 februarie ,acum sunt in somaj . VA MULTUMESC.
Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2013
jeandaniel99, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:56, 3 Noiembrie 2013
Medicul de familie va da o trimitere la comisia de expertiza din cadrul casei de pensii.
Daca aceasta comisie va incadreaza in grad de invaliditate, atunci puteti obtine o pensie de invaliditate.

Legea nr.263/2010:
ART. 71
(1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de către comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, după caz, la comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive.
Veti putea cumula indemnizatia de handicap cu pensia de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie de invaliditate? mioaramazilu mioaramazilu am dreptul la pensie pe caz de boala pt hrpatita c cu cotizatie de 26 de ani si vechime 30 ani? (vezi toată discuția)
Pensie caz boala parkinson roxana69 roxana69 Am Parkinson tip 2 , 44 ani su 25 ani vechime in munca, pot sa ma pensionez pe caz de boala?.Ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Raspuns - contestatie la decizie popamadalin popamadalin tatal meu este pensionat pe caz de boala de 10 ani,la fiecare comisie anuala a avut aceleasi referate...la ultima comisie i-au taiat pensia ca cici i-au iesit ... (vezi toată discuția)