avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Donarea de sange si motivarea absentei de la serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Donarea de sange si motivarea absentei de la serviciu

Buna ziua. Am o nelamurire daca cineva ma poate ajuta ii multumesc mult.
M-am prezentat in ziua de 21 .11.2013 la centrul de trasfuzii din Iasi, in vederea donarii de sange pt o cunostinta care urma sa se opereze. Am mai donat sange inca de doua ori doar ca de data asta cand m-am prezentat dupa ce mi s-au facut analizele specifice mi s-a depistat o anemie usoara si m-au respins. Mi s-a dat o adeverinta pentru motivarea absentei de la servici in care scrie clar urmatoarele: "Se adevereste prin prezenta ca D-na..... s-a prezentat la unitatea noastra la data de .....in vederea donarii de sange si a fost respinsa din motive medicale. Prezenta serveste pentru motivarea absentei de la serviciu pentru data de mai sus, in baza HGR nr 1364 din $.10.2006 publicata in MO nr 820 din 5.10.2006." Cu aceasta adeverinta m-am prezentat la servici si mi s-a refuzat adeverinta si totodata motivarea absentei pe motivul ca NU AM DONAT SANGE. Lucrez la o multinationala si nu m-am asteptat la o asemenea chestie. Precizez ca prin contractul de munca, zilele donarii sunt platite, dar ei au zis ca eu NU AM DONAT SANGE EFECTIV. CE AS PUTEA FACE IN CAZUL ACESTA SI UNDE AS PUTEA SA MA ADRESEZ?
MULTUMESC
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 09:01, 29 Noiembrie 2013
la centrele de tranfuzii inainte de a incepe procedura de recoltare a sangelui, se fac analizele pe loc in ceea ce priveste hemoglobina si glicemia din sange. daca nu sunt ok rezultatele, este normal sa va refuze.
drept urmare societatea a considerat ca atata timp cat ati fost respinsa trebuia sa va intoarceti in ziua respectiva la munca, ca nu va incadrati in dispozitille respectivei hotarari.

este normal sa fie scutit de munca in ziua respectiva pesoana care a donat sange, deoarece se recolteaza 400 ml de sange , o cantitate seminificativa.

la recoltarea sangelui pentru analizele premergatoare, doar va inteapa in deget. la brasov cel putin asa se procedează, prin urmare acea cantitate de sange nu v-ar avecta munca sau sanatatea pe parcursul respectivei zile.
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
antonia77, utilizator
ART. 11
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;
b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.


dar această scutire priveste donarea efectiva. in cazul refuzului, nu este donare efectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile donatorilor de sange Purcelus Purcelus Un donator regulat, se prezinta la Centrul de transfuzii in scopul de a dona sange. In urma analizelor este suspendat temporar pentru donare, deci nu doneaza ... (vezi toată discuția)
Beneficii donatori de sange werepairit werepairit Consider zi libera pentru un angajat care a vrut sa doneze sange insa a primit adeverinta de refuz din motive medicale? (vezi toată discuția)
Facilitati salariat donator Mazilu Constanta Mazilu Constanta Daca un salariat a prezentat o adeverinta din care rezulta ca a donat sange angajatorul este obligat sa ii dea o zi libera platita? Care este legea? (vezi toată discuția)