avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Scutirea de impozit a persoanelor cu handicap
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Scutirea de impozit a persoanelor cu handicap

va solicit un raspuns la urmatoarea problema: daca o persoana cu handicap grav este scutita de plata impozitului pentru tichetele de masa si daca da unde este stipulat acest lucru. va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 12:31, 10 Ianuarie 2014
Raspunsul este in Codul fiscal si in normele de aplicare.:


HG nr. 44/2004 - Normele de aplicare a Codului fiscal:

68. Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
- salariile de bază;
- sporurile şi adaosurile de orice fel;
- indemnizaţii pentru trecerea temporară în altă muncă, pentru reducerea timpului de muncă, pentru carantină, precum şi alte indemnizaţii de orice fel, altele decât cele menţionate la pct. 3, având aceeaşi natură;
- recompensele şi premiile de orice fel;
- sumele reprezentând premiul anual şi stimulentele acordate, potrivit legii, personalului din instituţiile publice, cele reprezentând stimulentele acordate salariaţilor agenţilor economici;
- sumele primite pentru concediul de odihnă, cu excepţia sumelor primite de salariat cu titlu de despăgubiri reprezentând contravaloarea cheltuielilor salariatului şi familiei sale necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă;
- sumele primite în caz de incapacitate temporară de muncă;
valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creșă, tichetelor de vacanţă, acordate potrivit legii;
- orice alte câştiguri în bani şi în natură, primite de la angajatori de către angajaţi, ca plată a muncii lor;


Codul fiscal:

ART. 55
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în naturã obţinute de o persoanã fizicã ce desfãşoarã o activitate în baza unui contract individual de muncã sau a unui statut special prevãzut de lege, indiferent de perioada la care se referã, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordã, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporarã de muncã.
.......
(4) Urmãtoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
....
k^1) veniturile din salarii realizate de cãtre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat; .....
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe tichete de masa elename elename Este normal ca tichetele de masa sa fie impozitate din salariul net? (vezi toată discuția)
Deducere personala pentru tichete de masa trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Situatie: Angajatul beneficiaza de Salariul brut 1000 lei si tichete masa 198 lei. Cat este deducerea personala de baza? La ce se aplica? La 1000 ... (vezi toată discuția)
Salariul brut fisa fiscala mai mare decat salariul brut din fluturas g3ograful g3ograful Buna ziua, Am facut o comparatie intre fisa fiscala cu veniturile din 2011 si fluturasii din acel an. Am observat ca in oricare luna, venitul brut din fisa ... (vezi toată discuția)