avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Informarea cu privire la avantajele medierii in penal
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Informarea cu privire la avantajele medierii in penal

este obligatorie participarea la sedinta de informare in plangerile penale depuse de la 01.02.2014 ?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 07:03, 17 Ianuarie 2014
In penal nu.
Informarea nu va fi obligatorie odata cu intrarea in vigoare a noului cod de procedura penala, dar cred ca un procent mare de faptuitori vor apela la procedura de mediere, atat in faza extrajudiciara cat si in cea judiciara, intrucat impacarea partilor face ca fapta sa nu mai fie trecuta in cazierul penal. Un alt avantaj este faptul ca procesul penal se poate suspenda timp de maxim 3 luni, pentru ca partile sa poata negocia si ajunge la o solutie prin mediere.
Au dreptate colegele mele, totul este insa ca, atat faptuitorii, cat si mediatorii, sa aiba sprijinul celor care i-ar putea instiinta pe clientii din penal, in marea lor majoritate mai putin informati, despre aceasta posibilitate. Ma refer la politisti, avocati, procurori...
Informarea obligatorie ar fi avut acest efect, insa, din pacate, este inaplicabila in penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatorie medierea in orice proces civil? ela76 ela76 Am aflat ca de la 1 octombrie 2012 medierea va fi obligatorie, ca procedura prealabila, in orice proces civil. Este adevarat? Daca da, unde este prevazut acest ... (vezi toată discuția)
Medierea in domeniul dreptului penal Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Conform legii, medierea se poate aplica şi în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a ... (vezi toată discuția)
Mediere in litigiile civile intre profesionisti antisocial charm antisocial charm Buna ziua! Studiind Legea 192/2006 cu modificari privind medierea am remarcat ca-n litigiile comerciale partea se poate( deci poate nu e obligatoriu) adresa ... (vezi toată discuția)