avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Este necesara medierea in cazul unui proces de partaj ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Este necesara medierea in cazul unui proces de partaj pe datorii comune?

doresc sa incep un proces pt. partaj pe datorii comune.
este necesar sa consult un mediator?
am divortat in lipsa sotului si am ramas cu datorii mari din timpul casniciei.
fostul meu sot nu este in tara si nu stiu unde este.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:37, 8 Februarie 2014
Medierea nu este obligatorie, doar sedința de informare cu privire la avantajele medierii este obligatorie.Pentru aceasta procedura puteti apela atat la un mediator cat si la un avocat.
Potrivit Legii nr. 214/2013, in vigoare din 1 iulie, sedinta de informare privind medierea poate fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici, avocati si notar.



De la 01.08.2013, in anumite cauze, printre care si în materia dreptului familiei: (ex: partajul de bunuri comune) a devenit obligatorie doar procedura de informare cu privire la mediere, înainte de a fi judecat de instanță, adica depunerea în instanță a procesului-verbal privind avantajele medierii.
Reclamantul, în mod obligatoriu, trebuie sa demareze procedura medierii în cazurile in care legea impune acest lucru (printre care si cazul dvs.).
Legea permite ca efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii să fie realizată de către mediator, dar si de catre judecător, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris.
Procedura de informare, incluzând şi formalităţile pentru convocarea părţilor, nu poate depăşi 15 zile calendaristice.
Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, conform art. 2 alin 12 din Legea nr. 192/2006.
am divortat in lipsa sotului si am ramas cu datorii mari din timpul casniciei.
fostul meu sot nu este in tara si nu stiu unde este.


ce fel de datorii sunt ?
daca e vb de credite bancare, datorii intretinere, fara citarea partilor la proces, partajul dvs nu le e opozabil, veti plati degeaba taxa de timbru si avocat.
Daca ii citati la proces- ca ex banca, aceasta nu va fi de acord sa partajati creditul cat v-ati asumat in comun ca il returnati, nu e problema bancii ca v-ati despartit, aveti un contract.
Veti plati dvs si mai departe, vedeti dvs cum veti recupera de la fostul sot ce va datoreaza.
Ar fi mai usor daca aveti si bunuri de impartit, ati fi scazut aceste datorii din sulta ce i-o datorati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj sarra67 sarra67 Buna, se poate deschide partaj avand in vedere urmatoarea situatie: -divortul a fost pronuntat in urma cu 3 ani -fostul sot a apelat la mediator pentru ... (vezi toată discuția)
De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Incheiere proces-verbal privind avantajele medierii cristina69 cristina69 Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, ... (vezi toată discuția)