avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CAS pt PFA angajat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CAS pt PFA angajat

Buna ziua !
Conform ART. 296^23 Excepţii specifice alin 4 din Codul Fiscal, PFA nu este obligat sa plateasca contributii la pensii daca este si salariat.
Intrebarea mea este daca un angajat part time (cu 2 ore) este considerat salariat si astfel nu mai trebuie sa plateasca obligatoriu CAS pentru activitatea de pe PFA ?
Practic angajatorul plateste mai putin chiar si decat acei 244 lei/luna si ma gandesc ca cei de la Finante sa nu ii impuna PFA-ului sa plateasca cel putin diferenta pana la acest barem minim de 244 lei. Mentionez ca PFA-ul are venitul net peste 800 lei/luna si daca nu ar fii angajat ar trebui sa plateasca si CAS.
Multumesc !
Buna ziua,

Nu se precizeaza cuantumul veniturilor, deci nu conteaza ca este contract part time si nici suma obtinuta din acest contract.

(4) Persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii şi venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 296^21 alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate depunere d 600 Eva_56 Eva_56 Daca esti salariat si ai si un cabinet individual trebuie sa depui D600? (vezi toată discuția)
Scutire plata contributii somaj pentru pfa vd_mc vd_mc Buna ziua, Mi-am infiintat recent un PFA; dupa ce am ridicat actele de la ORC a urmat sa ma inregistrez la finante, dar intre timp am auzit ca, in cazul ... (vezi toată discuția)
Unui beneficiar de pensie trebuie sã i se reþinã cas din indemnizaþia primitã ca membru car? horenciuc valentina horenciuc valentina Buna ziua! Sunt pensionara de invaliditate gr.III si lucrez la un CAR ca membru in Consiliul Director cu indemnizatie lunara.Intrebarea mea este:daca sunt deja ... (vezi toată discuția)