avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Semnatura sau nu - pe PV /Mediere ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Semnatura sau nu - pe PV /Mediere ?

Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca.
Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start medierea.
Salariatul a refuzat intrarea in mediere, pt. ca a refuzat sa plateasca 1/2 din onorariu /mediator.
Mediatorul a scris acest lucru in Pv de mediere.

De aceea, angajatul a refuzat si nu a semnat Pv-ul de mediere.

Ce consecinte poate avea acest fapt ?
Semnatura angajatului este obligatorie pe acel PV ?
Ce va zice instanta de lipsa semnaturii angajatului ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 23:11, 5 Martie 2014
Atata timp cat nu a fost posibila medierea, discutam numai de etapa informarii privind medierea.
In cazul in care ambele parti sunt prezente la informare, atunci mediatorul elibereaza un certificat de informare, chiar daca se refuza asa cum ati mentionat dvs. medierea.
Procesul verbal de informare se elibereaza doar atunci cand doar una din partile conflictului a fost informata, urmand a se completa si cu motivul pentru care cealalta parte nu a putut fi informata.
Daca una dintre parti refuza inclusiv semnarea certificatului de informare, acesta nu poate fi eliberat, iar singurul document posibil ramane procesul-verbal, in care se mentioneaza partile prezente, cu specificarea faptului ca una dintre ele refuza semnarea certificatului de informare, din motivul X.

Situatia este atipica, insa mediatorul nu are la indemana mijloace pentru a determina ambele parti sa semneze, chiar daca acestea sunt prezente. Alte mijloace in afara persuasiunii si a bunului simt, insa uneori acestea nu functioneaza.
Mediatorul care a condus la aceasta situatie trebuia sa stie ca nu este obligatoriu ca partile sa suporte in mod egal onorariul !
Salariatul ar fi trebut sa semneze. I-ar fi fost de ajutor sa demonstreze ca a participat la informare si a respectat o obligatie legala. Nu l-ar fi afectat cu nimic daca nu a dorit sa plateasca medierea. Probabil mediatorul ar fi trebuit sa consemneze ceva mai neutru aceasta situatie: In loc de :"partea x" a refuzat sa plateasca jumatate" ar fi trebuit sa scrie "partile nu au ajuns la intelegere cu privire la procentul in care sa achite serviciile de mediere".

Marinnescu a scris: "Mediatorul care a condus la aceasta situatie trebuia sa stie ca nu este obligatoriu ca partile sa suporte in mod egal onorariul !"

Mediatorul cu siguranta stia, doar ca angajatorul nu a dorit probabil sa achite 100%. Pe de alta parte o mediere in care se intra in conditii inechitabile are sanse mai mici de reusita (cu exceptia cazului in care una din parti este vinovata in proportie foarte mare de situatia creata sau in cauzele penale)

Marinnescu a scris:

Mediatorul care a condus la aceasta situatie trebuia sa stie ca nu este obligatoriu ca partile sa suporte in mod egal onorariul !


Mediatorul nu poate impune partilor o anumita modalitate de plata a onorariului. Regula este plata in procente egale. Exceptiile tin doar de decizia partilor, care trebuie sa fie comuna.

Alte discuții în legătură

Cand se plateste onorariu mediator ? oanaportar oanaportar - litigiu de munca - angajatorul a contactat un mediator pt. doreste sa stinga un litigiu cu un angajat propriu - urmeaza sa se faca la mediator o Cerere ... (vezi toată discuția)
Modalitati achitare onorariu mediator irumes irumes In cazul solicitarii unei medieri cine plateste onorariul mediatorului, solicitantul sau partea cealalta implicata in conflict....sau se plateste ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)