avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara

Buna ziua,ma numesc Daria si am urmatoarea intrebare.Eu sunt cetatean a Republicii Moldova,avand dubla cetatanie si cea romana,si am un copil cu un cetatean roman,nefiind casatoriti oficial,el a recunoscut copilul,ce drepturi am eu ca acum ne-am despartit?am dreptul la pensie alimentara din partea lui?el in tara este pe contract de munca legal,in ultimii 12 ani el muncind in Marea Britanie,acolo avand o firma a lui,exact ce are nu stiu.Cum sa procedez eu si unde ma pot adresa.Multumesc frumos si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Didi_l , utilizator 16:10, 25 Februarie 2014
Puteti solicita obligarea tatalui la plat unei pensii de intretinere pentru minor cel putin pana la majorat. Parintele are obligatia de a contribui la cheltuielile de crestere, educare, invatatura.

Unde aveti dvs si minorul domiciliul in prezent?
in prezent avem domiciliul avem in republica moldova,actele unde e mai bine sa le depun,in Romania sau Republica Moldova ?
Pensia de intretinere este platita raportat la venitul net realizat, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare fiind de 25 % din acest venit.

In situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu presteaza nicio activitate remunerata , pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala si statul unde acesta locuieste in mod obisnuit.

Pensia de intretinere poate fi platita intr-un cuantum fix sau poate fi stabilita in cota procentuala.

Obligatia legala de intretinere poate fi realizata si in natura, daca exista un acord intre soti, in acest sens, sau daca exista o dispozitie a instantei de judecata.

De asemenea, se poate remite o suma de bani globala, cu titlu de pensie de intretinere.

Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.

La cererea partilor sau din oficiu, autoritatile judiciare romane pot sa solicite efectuarea unei comisii rogatorii in strainatate.( procedura este derulata in fata instantei de judecata).


Se poate aplica o procedura specifica pentru obtinerea pensiei de intretinere de la un parinte aflat in strainatate care se deruleaza conform Legii nr.36/2012 prin Ministerul Justitiei.

Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, Ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.

Acest dosar cuprinde o listă de acte , o cerere tip şi o procură tip. Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere).

În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, la care România a aderat prin Legea nr. 26/1991, în afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.





Succes.

Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara de la tatal stabilit in austria adella14 adella14 Carei instante sa ma adresez pentru stabilirea pensiei alimentare pentru crestere si intretinere minor daca tatal este stabilit in Austria, in raport cu ... (vezi toată discuția)
Tată plecat în anglia - pensie alimentară buniculGEO buniculGEO Soțul fiicei mele pleacă în Anglia cu contract legal de muncă, dar ea nu știe unde . Ce demersuri trebuie să aplice pentru a -l obliga să-și achite ... (vezi toată discuția)
Stabilirea pensiei alimentare pentru parintele care lucreaza in strainatat sanmar2 sanmar2 Buna seara as vrea sa stiu daca e cineva sa poata sa ma informeze care sunt procedurile platii unui minor si cat se poate stabili pensia lunara daca parintele ... (vezi toată discuția)