avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme cu angajatorul - amenintari, jigniri, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme cu angajatorul - amenintari, jigniri, recuperare salariu

Buna seara,
ma confrunt cu o mare problema si nu stiu la cine sa apelez, de unde sa incep.
Sunt angajata din 15.11.2013 la o firma de contabilitate, dupa nenumarate discutii cu seful, care este o persoana dificila si mincinos in ultimul hal , sunt in situatia in care invoca minciuni ca sa nu mai primesc salariul si se leaga de motive mincinoase care nu au legatura cu sarcinile zilnice.
In urma unor discutii cu o colega care doar face xeroxuri in aceasta firma, care nu ma suporta (nu stiu motivele) m-am certat cu el ex: merg des la toaleta, merg la magazin sa-mi cumpar de mancare, mananc (acestea sunt motivele pt care ea ma paraste la el).Am ajuns in situatia in care m-am ridicat si am plecat pentru ca a inceput seful sa tipe la mine si sa vb urat, amenintandu-ma ca o sa ia masuri..seara sotia lui (sefa - contabila in aceasta firma) m-a sunat sa ma roage sa vin la munca si sa stau in preaviz daca nu mai vreau sa stau deloc la ei, am acceptat lucrul asta, stabilind cu ea ca pot pleca de cate ori am interviuri,asta ca sa nu stau doar 4 ore la servici dupa care sa am sansa sa merg la interviuri.
Saptamana trecuta, joi si vineri am avut interviuri si m-a lasat sa plec. Ieri 24.02.2014 i-am dat mesaj spunandu-i k am stabilite 2 interviuri si trebuie sa plec. A venit tipand, spunand ca nu plec nicaieri, ca nu fac ce vreau eu, si ca nu am stabilit nimic cu ea.Iesind din birou i-am zis ca plec indiferent ce zice deoarece asa am stabilit.A urmat nebunia, telefon primit de la sefu in care mi-a adus injurii si amenintari ca ma bate, ca nu fac ce vreau eu,,k cine ma cred eu si cate si mai cate, ca eu cu el trebuia sa stabilesc nu cu sefa ( ma dadeau precum mingea de la unul la celalalt), dupa care i-am inkis telefonul deoarece ma injura si nu eram dispusa sa suport asta.
A urmat o serie de mesaje din partea lui in care mi-a zis k nu mai am ce sa caut acolo si ca imi face referat ca am parasit locul de munca in repetate randuri, ca vorbesc urat cu clienti si colegii, ca nu-mi fac treaba (in conditiile in care eu mi-am terminat toate sarcinile zilnice si profitul zilnic facut de mine era intre 1000-1500 ron-singura pe acest post)L-am instiintat cati bani am de luat si ca ma voi prezenta la firma sa ii ridic.Acum cauta sa-mi faca diverse adrese ca sa nu-mi primesc banii.
Asa a procedat cu toti angajatii, tin sa mentionez ca cei dinaintea mea n-au venit sa-si mai ia salariile din cauza amenintarilor si agasarilor lui, iar fiecare angaja care a indraznit sa vina sa-si ia banii la sfarsitul contractului a fost penalizat pe motive induse de el.
Contractul meu nu este semnat de mine, am doar demisia semnata de sefa mea.
Cum pot proceda?Ma puteti ajuta cu un sfat?este munca mea si nu vreau sa fiu calcata in picioare ca restul si sa las lucrurile asa.
ce ma sfatuiti sa fac? sa merg la politie si la itm?
contractele pe care le incheie sunt inregistrate la itm dar nu sunt platite contributiile
Are "pile" mai peste tot.financiar nu imi permit sa imi iau un avocat si sa merg pana in panzele albe dar nu am de gand sa las lucrurile asa.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:51, 25 August 2017
Este de preferat sa sesizati Inspectia Muncii, sa mergeti insotita de un avocat / jurist / expert legislatia muncii si bine ar fi sa depuneti plangere si la politie avand dovada mesajele despre care spuneti.
1. Art.39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
...
e) dreptul la demnitate in munca;
....

Constituie încălcare a demnităţii în muncă orice comportament al angajatorului abuziv, maliţios, insultător faţă de salariat, orice comportament guvernat de scopul de a intimida salariatul, şi criticile nejustificate la adresa salariatului, cu atât mai mult cu cât aceste critici au loc în faţa tuturor colegilor, fără a se da dreptul la replică, făcute cu scopul de a umili salariatul reprezintă o încălcare a acestui drept. Distrugerea fizică a lucrării salariatului, în faţa tuturor colegilor, menţinerea aceluiaşi salariu al unui angajat cu studii superioare cu cel al unui angajat cu studii medii, cu intenţia vădită de a pune salariatul cu studii superioare într-o situaţie de inferioritate reprezintă o încălcare a demnităţii umane.
[ link extern ]

2. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

Prin urmare, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii
dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In speta, depuneti o solicitare scrisa sa vi se elibereze decizia de incetare a c.i.m. De la data primirii deciziei aveti al dispozitie un termen de 30/45 de zile pentru a o contesta in instanta.

3. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
multumesc frumos pentru raspunsuri.
tin sa mentionez ca am contract de munca dar nu este semnat de mine.am doar demisia in care am mentionat ca voi respecta cele 20 de zile de preaviz, care de altfel nu le-am mai respectat datorita injuriilor si nerespectarii intelegerii verbale.
patronii sunt sot si sotie, amandoi colaborand (ea tine evidenta contabila a firmei lui), eu sunt angajata a dansei, dar el este cel care refuza sa imi dea salariul aferent.
la reclamatia itm va trebui sa mentionez cine este detinatorul firmei, in fapt sefa ...dar el este cel care taie si spanzura pe romaneste....
Nu este necesar sa mentionati in sesizarea catre ITM cine este patronul societatii , ci doar denumirea angajatorului.
multumesc mult

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva anarylia anarylia buna ziua tuturor, am fost concediata pe motiv ca nu m-am prezentat duminica la lucru (desi nu aveam intelegerea asta nici scrisa nici verbala) si nici ieri ( ... (vezi toată discuția)
Concediat in perioada de preaviz alexandra_andrei alexandra_andrei am fost instiintat sa nu mai merg la munca printr un mesaj de catre patron in timpul zilei libere ,aceasta fiind in perioada de preaviz. este legal? imi voi ... (vezi toată discuția)
Refuz concediu George Nisa George Nisa Bună ziua. As dori sa știu cum să procedez în cazul în care șeful mi-a refuzat concediul în perioada sărbătorilor de iarnă. Si asta nu este tot, am ... (vezi toată discuția)