avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc de alaptare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc de alaptare

Buna ziua,

Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care insumeaza 126 de zile. Acest tip de concediu de risc pentru alaptare se acorda pe maxim 120 de zile numai daca angajata se intoarce la serviciu fara sa solicite CCC (de 1 an sau 2 ani) si indemnizatia aferenta?

Multumesc!



Cel mai recent răspuns: andyc25 , utilizator 14:09, 5 Martie 2014
Este vorba despre concediul de risc maternal.

OUG nr. 158/2005:

ART. 31
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.


Detalii gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/for...
1. Puteti sa intrati mai intai in concediu de risc maternal si apoi in CCC.

2. - Dar nu vad rostul unui asemenea demers.
- Intrati mai bine direct in CCC (dupa concediul pre si postnatal).
Va referiti la procentul de 75% din venit pe care l-as obtine daca optez pt concediul de risc maternal, de aceea nu renteaza?
"Cuantumul indemnizaţiei este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în cele 10 luni anterioare solicitării, pe baza cărora s-a achitat contribuţia de asigurări sociale de stat. "
Procentul se aplica la veniturile nete obtinute in cele 10 luni anterioare solicitarii?

Acest concediu de risc (de alaptare) se poate acorda pe maxim 120 de zile; in acestea sunt incluse si zilele de concediu de risc maternal (in cazul in care sarcina a fost cu probleme)? Adica, concediul de risc maternat + concediul de alaptare= 120 de zile?

Multumesc anticipat!
1. Da, banuiesc ca indemnizatia pentru CCC este mai mare decat indemnziatia pentru concediu de risc maternal.

2. - Nu exista "concediu de risc de alaptare" exista numai "concediu de risc maternal".
- Adica nu exista "concediul de risc maternal + concediul de alaptare= 120 de zile".


3. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncãprivind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal tudorcatalinaroxana tudorcatalinaroxana am avut concediu de risc maternal 110zile el este de 120 dupa ce termin concediul de sarcina si lauzie de 126 de zile pot sa-mi iau diferenta de 10 zile ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)