avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatean belgian vrea sa se mute in Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatean belgian vrea sa se mute in Romania

buna dimineata, am un prieten, cetatean belgian, care vrea sa se mute in romania. va rog sa-mi spuneti cum poate locui legal aici. ce demersuri trebuiesc facute? il iau in spatiu in casa mea, deci i se poate face buletin de romania? :)) dupa permisul de conducere belgian i se da un permis de conducere romanesc?
va multumesc!
cu deosebita stima!
Cel mai recent răspuns: Andreea_Lita , utilizator 22:36, 17 Martie 2014
Adresati-va Oficiului Roman pentru Imigrari (sau ce titulatura mai are acest oficiu) in raza teritoriala a caruia se afla resedinta cetateanuli belgian.
I se va elibera permis de sedere temporara in baza unei cereri si documente depuse la dosar (contract de inchiriere inregistrat la finante, taxe, asigurare de sanatate, extras de cont bancar)
Oficiul Roman pentru Imigrari poarta acum denumirea de Inspectoratul General pentru Imigrari.
Avand in vedere ca prietenul dvs este cetatean belgian, iar Belgia este membra a Uniunii Europene, acestuia nu i se va elibera un permis de sedere ci un certificat de inregistrare cu o valabilitate de max. 5 ani. La Bucuresti actul de spatiu nu se cere a fi depus, ci doar se declara la ghiseu adresa unde va locui aici. De asemenea nu se platesc taxe, este nevoie de un timbru fiscal de 2 lei.

Permisul de conducere poate fi preschimbat cu un permis de conducere romanesc.
Actele necesare sunt: actul de identitate (certificatul de inregistrare), traducerea legalizata a permisului belgain, taxa de permis auto de 68 lei, cazier, fisa medicala, si o declaratie notariala.

[Editat - 2.6. din regulamentul de postare: In forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cel care intreaba si cel care raspunde, cererile si ofertele de consultanta (fie ele si pro bono) se fac numai prin intermediul mesageriei private.]


Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2014
Ares-3, moderator
multumesc mult de raspunsuri!
D.soara Andreea, daca este cetatean belgian cum sa primeasca un permis de conducere romanesc?
Conform OMAI 163/2011, eu stiu ca pot fi preschimbate documentele de conducere, cu un document similar romanesc. Belgia se afla pe Lista cuprinzand statele membre emitente de permise de conducere nationale ce pot fi schimbate fara examinarea sau testarea detinatorilor unor astfel de permise. (Anexa I din ordinul mai sus amintit)
Daca dvs detineti o alta informatie, va rog sa ne-o impartasiti si noua.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis auto spaniol expirat si pierdut in romania marius.cosmin marius.cosmin Buna ziua.Am obtinut permisul in 2001 in romania ,iar in anul 2011 (cand expira) eram in spania la munca. Am preschimbat permisul acolo.Anul trecut am ajuns in ... (vezi toată discuția)
Preschimbare permis Florian beldean Florian beldean Pot preschimba permisul de UK în cel românesc dacă este suspendat? Menționez că e dobândit în România si preschimbat în UK în 2015 (vezi toată discuția)
Permis de conducere republica moldova EDWARD85 EDWARD85 Buna ziua ! As dori va rog frumos o informatie... Eu am permis de sedere in Republica Moldova valabil pana pe 18/06/2013 pentru studii. De cateva zile am dat ... (vezi toată discuția)