avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare incalzire centrala bloc (nu termoficare !)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare incalzire centrala bloc (nu termoficare !)

Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje construit in anii '70, care are centrala proprie pe gaze naturale. Se impune refacerea acestei centrale a blocului din motive tehnice, costul ce mi-ar reveni mie la 3 camere fiind considerabil (peste 2000 de lei). Eu as opta pentru centrala proprie de apartament, avand in vedere ca as obtine cu siguranta cost de intretinere mult redus fata de cel actual, care a fost pe ultima luna de 800 de lei la o singura persoana, 3 camere. Va rog daca se poate sa imi spuneti in ce conditii s-ar putea obtine aceasta permisiune de "debransare" in situatia in care am inteles ca mare parte din proprietari doresc sa conserve solutia tehnica initiala a incalzirii si prepararii apei calde centralizate, deci printr-o unica centrala de bloc. Mentionez ca eu nu sunt membru al asociatiei de proprietari, ci doar proprietar neasociat. Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Pache , utilizator 13:59, 23 Martie 2014
Ordinul ANRSC nr.91/2007 Art.246- 254 va vor lamuri
Dar ca idee deconectarea corpurilor de încălzire aflate în părţile comune se poate realiza numai pe baza hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari/locatari şi cu acordul proprietarilor direct afectaţi.

De ce credeti ca veti plati mai putin ulterior ?
Orice cerere de debransare de la sistemul de alimentare cu agent termic/apa calda ,poate fi facuta numai de catre membri proprietari ai asociatiei de proprietari
Cum dv nu detineti aceasta calitate,analizati variantele favorabile dv
Eventual solicitati proprietarului de drept al imobilului sa desfasoare demersurile necesare
@ynocentta, nu ati citit ceea ce a scris utilizatorul, ESTE proprietar dar nu este membru al asociatiei!!
Puteti sa va debransati de la centrala de bloc si sa va montati centrala de apartament, dar nu veti fi scutit de plata cheltuielilor pentru partile comune (centrala de bloc este parte comuna), iar la plata caldurii nu o sa fiti scutit pentru plata la partile comune si pentru tevile care va traverseaza apartamentul.
HG 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Iar pentru centrala de apartament trebuie sa trageti coloana separata de gaz, sa faceti revizia la 2 ani a coloanei de gaz, revizie centrala, piese de schimb, etc
Cred ca o sa cresteti cheltuielile, nu le scadeti.
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
ContSters241232, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri, chiar nu ma asteptam la atata promptitudine si amabilitate, multumesc mult.
Intai sa va explic de ce cred ca voi plati mult mai putin: 1. Apa calda ajunge sa fie calda extraordinar de greu, lucru care deranjeaza pe toata lumea, nu doar pe mine. Consumam cu totii apa rece.... multa, risipita pur si simplu, ca sa putem face un dus seara inainte de culcare. Nu va spun ca.... iti piere pofta de orice, cand stii ca la 2-3 noaptea cand vrei si tu sa te duci la baie, apa calda... e de fapt rece-rece, nici macar medie. 2. Din cauza ca nimeni nu-si vizualizeaza deloc consumul individual si s-a obisnuit ca totul e la comun, nimeni nu e stimulat sa-si izoleze macar cu termopan apartamentul. Mult prea putini si-au modernizat locuintele si sunt pierderi foarte mari, sunt la 44 de apartamente doar trei sau patru, restul sunt vechile tamplarii de lemn neetanse. 3. Permanent sunt controverse in legatura cu datul centralei mai tare, respectiv mai incet. 4. As plati cat consum, cu siguranta as avea sa spunem la aceiasi bani, cu un ceas programator, confort corespunzator, ceva mai multa caldura seara si noaptea, ori acum am o medie zi/noapte care nu ma multumeste, respectiv seara si noaptea e foarte frig in dormitor, nici nu indraznesti sa iesi de sub plapuma :-) 5. Nu ma deranjaza sa investesc in coloana de gaze separata, o consider o investitie ce se va recupera prin reducerea costurilor lunare "de operare". Mi se pare logic si normal sa investesc acum pentru a recupera pe termen lung. 6. Desigur ca nu as refuza sa platesc cota parte ce-mi revine pentru incalzirea partilor comune si/sau a tevilor ce-mi traverseaza apartamentul. De asemenea as plati proportional, deci intr-un procent corespunzator/rezonabil, costul cu centrala comuna. 7. Platesc foarte mult gaz de bucatarie acum, deoarece sunt inca multi care se incalzesc suplimentar cu aragazul. Dincolo de acest aspect, eu nici macar nu gatesc, folosesc foarte-foarte rar aragazul, niciodata pentru incalzire.

Am retinut din ce-mi spuneti, ca e necesar sa fiu membru al asociatiei. Pot face asta, am ramas in expectativa doar pentru ca m-am gandit ca debransarea ar putea fi facuta mai "usor" in cazul in care asociatia mi-ar refuza. Eu am socotit ca daca sunt membru, trebuie obligatoriu sa ma supun deciziei majoritatii, or asa, speram sa existe o sansa in plus de a-mi obtine aprobarile necesare.

PS. @ausfahrt : Eu inteleg ca acest regulament se refera la alimentarea cu energie termica, ori blocul nostru nu e racordat la RADET, nu e vorba de energie termica, ci de alimentarea cu gaze, am spus in titlu, ca nu e vorba de termoficare. Blocul e alimentat cu gaze, atat. Gresesc ? Sunt in acest regulament dispozitii aplicabile in cazul meu ?

ORDIN Nr. 91 din 20 martie 2007
pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica*)
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE PUBLICE DE GOSPODARIE COMUNALA
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
Pache, utilizator
ausfahrt a scris:
Ordinul ANRSC nr.91/2007 Art.246- 254 va vor lamuri

Articolul 246 si urmatoarele se refera la debransarea celor care beneficiaza de agent termic din sistemul public:
Art. 246. - Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:

Ori acest bloc este total debransat de la sistemul local de termoficare.
Dar ca idee deconectarea corpurilor de încălzire aflate în părţile comune se poate realiza numai pe baza hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari/locatari şi cu acordul proprietarilor direct afectaţi.

Utilizatorul vrea sa-si deconecteze apartamentul sau de la centrala comuna si nu caloriferele de pe casa scarii, uscatoare sau alte spatii comune.
De ce credeti ca veti plati mai putin ulterior ?

Cu siguranta va plati mai putin. Eu si multi altii vecini cu 3 camere am avut de platit in aceasta iarna cel mai mult 300 lei la gaz. Am mentinut temperatura de 20-23 de grade in casa si-am avut apa calda in 7-8 secunde.

@ynocentta a spus:
Orice cerere de debransare de la sistemul de alimentare cu agent termic/apa calda ,poate fi facuta numai de catre membri proprietari ai asociatiei de proprietari

Total gresit. Va grabiti si aruncati cu mesaje fara sa va documentati, fara sa cititi ce se vrea, ce se cere.

@Pache,
Trebuie sa discutati cu vecinii dumneavoastra si sa-i lamuriti de toate avantajele centralelor de partament. Daca o sa fiti mai multi care vor sa aiba centrala individuala costul unei instalatii proiectate separat, cu distribuitor de gaz separat, cu o coloana de dimensiuni mai mari pe casa scari...., o sa fie mic atunci cand se repartizeaza la mai multi.
O instalatie noua cu distribuitor din afara blocului si coloana pana la etajul 10 ne-a costat vreo 4000 lei. Am dimensionat-o pentru 46 de apartamente ceea ce inseamna sub 100 lei de apartament. Apoi fiecare proprietar si-a facut instalatia cu firme diferite dar autorizate. Costurile fiecarui apartament au fost intre 4000 si 6000 lei in functie de modelul centralei, de calorifere, de materialul conductelor...
Acum au caldura si apa calda cum vor, cat vor si nu avem nici un fel de discutii cu temperaturile, costurile...






Alte discuții în legătură

Probleme cu asociatia de proprietari carlaelena carlaelena Buna ziua!Am si eu o problema,m-am debransat de la termoficare si am trecut pe incalzirea centralizata individual acum 3 ani,iar acum alti vecini dupa scara ... (vezi toată discuția)
Debransare de la radet 2017 CostinSibi CostinSibi Buna ziua, as dori si eu sa stiu in ce conditii ma pot debransa de la RADET, in anul 2017, avand in vedere ca in cadrul asociatiei de proprietari din care ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)