avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Va rog sa ma ajutati - interpretare sentinta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Va rog sa ma ajutati - interpretare sentinta

Buna seara,prietenul meu a fost prins conducand autoturismul sub influienta bauturilor alcoolice si astazi i s-a dat urmatoarea sentinta din care nu prea intelegem si nici nu avem pe cineva sa ne explice,avocatul fiind din oficiu iar noi nu ne aflam in tara deci nu am fost prezenti am citit pe internet sentinta care suna asa:
Solutia pe scurt: În temeiul art.386 C.pr.pen dispune schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului , din infracţiunea prev.de art.87 alin 1 din OUG nr.195/2002 rep.in infracţiunea prev.de art.336 alin 1 C.pr.pen În temeiul art.336 alin 1C.pen rap.la art.5 C.pen,art.396 alin 10 C.pr.pen,art.374 alin 4 C.pr.pen condamnă pe inculpatul , la pedeapsa de 8 luni inchisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. În temeiul art.66 alin 1 lit.a si b C.pen,art.68 alin 1 C.pen interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice,dreptul a ocupa o functie care implica exercitiul autoritătii de stat pe o durata de 1 an cu incepere de la ramanerea definitiva a prezentei hotărâri. În temeiul art.65 alin 1 C.pen interzice inculpatului,ca pedeapsă accesorie drepturile prev.de art.66 alin 1 lit.a şi b C.pen În temeiul art.15 din Legea nr.187/2012 rap la art.81,82 C.pen din 1969 suspendă conditionat executarea pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 8 luni ,care incepe sa curga de la ramanerea definitiva a prezentei hotărâri. Pune in vedere inculpatului prevederile art.83 C.pen din 1969 a căror nerespectare atrage revocarea suspendării condiţionate. În temeiul art.71 alin 5 C.pen din 1969 suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării executării pedepsei principale. În temeiul art.274 alin 1 C.pr.pen obligă inculpatul la 90 lei cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărătorului din oficiu , in suma de 200 lei se va avansa către barou din fondurile speciale. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică. 1. a fost condamnat la 8 luni cu suspendare sau 2 ani si 8 luni?? 2. dupa cat timp mai poate conduce,banuiesc ca nu mai are acest drept va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: CrinGeta , utilizator 20:55, 26 Martie 2014
1.In ceea priveste pedeapsa aplicata-a fost condamnat la o pedeapsa de 8 luni cu inchisoare , a carei executare a fost suspendata conditionat pe perioada termenului de incercare de 2 ani si 8 luni.
Termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani prev de art.82 c.pen ( vechiul cod penal), total 2 ani 8 luni, termen care curge de la data ramanarii definitive a hotararii de condamnare.
Instanta atrage atentia inculpatului asupra disp.art.83 c.pen., respectiv asupra :
Art. 83
Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni
Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
..................................................................
2.In ceea ce priveste permisul de conducere, acesta se va anula ca urmare a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru savarsirea infractiunii prev de art 336 al1. c.pen. si se poate prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare conf. disp..art 116 al.1 lit b) din Oug.195/2002.
va multumesc mult pentru raspuns si va doresc o seara placuta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintarea masinii unei persoane fara permis Dragosh07 Dragosh07 Buna Ziua am incredintat masina unui Prieten care nu detinea permis de conducere , - am fost Opriti de Politia Rutiera , am recunosc fapta , ca sti-am ca nu ... (vezi toată discuția)
interpretare sent. de cond.pentru conducere sub influenta alcoolului- obtinerea permisului de conducere dupa anulare/termen ralucaciobanu ralucaciobanu Am fost prins baut cu masina cu o alcolemie peste limita va rog sa imi spuneti ce inseamna sentinta care a data in judecata k eu nu prea inteleg mare lucru ... (vezi toată discuția)
Incredintare masina unei persoane care nu detine permis de conducere . Dragosh1 Dragosh1 Buna Ziua am incredintat masina unui Prieten care nu detinea permis de conducere , - am fost Opriti de Politia Rutiera , am recunosc fapta , ca sti-am ca nu ... (vezi toată discuția)