avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescrisa sau nu! Sentinta favorabila, recurs, ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescrisa sau nu! Sentinta favorabila, recurs, rejudecare... se poate schimba solutia?

In octombrie 2007 am imprumutat un prieten cu 20 000 ron ca sa si cumpere o masina noua si drept garantie, am luat o pe firma mea( cabinet medical) urmand ca in momentul inapoierii imprumutului sa i eliberez factura si sa si inscrie masina pe numele lui.Noi ne intelesesem verbal sa mi returneze datoria in 40 de luni, adica in rate lunare de 500 ron(fara nicio dobanda). Bine si frumos, 5 luni mi -a platit cele 5 rate , dar in februarie 2008 ii trece prin cap sa facem un contract de vanzare cumparare intre parti cu 2 martori ( sotia mea si un prieten de familie) , contract in care spune ca mi a platit 22 500 ron din suma total de 43000, dar nu amintim nimic de rata lunara de 500 ron si nici de vreun termen de scadenta, doar ca eu ma oblig sa i asigur transferul dreptului de proprietate in momentul finalizarii platii integrale. Si de atunci pauza cu banii, nu mi a mai dat niciun leu, motivand ca nu mai are de unde , l am asteptat un an,doi,trei am zis prieteni ,sa l inteleg, ' pana intr o zi de octombrie 2012 cand m am trezit acasa cu o notificare din partea unui notar ( momeala fiind) ca trebuie sa ma prezint in data de 20 .10.2012 la notariat sa inchei actul de vanzare cumparare pt auto.Stupefiat i am dat in judecata (actiunea de pretentie) ca sa mi recuperez suma restanta , in timpul procesului avocatul lor a sustinut ca actiunea e prescrisa , dar judecatorul a punctat ca prescrierea curge din momentul notificarii mele din oct .2012 si am castigat .Au facut recurs ,la recurs s a trimis spre rejudecare ,iar astazi ne aflam in acelasi punct! Ce sa mai inteleg !? SE poate da acum o alta solutie??
Va multumesc !
P.S.
Ce sanse am de castig, daca ma reprezint singur, pana acum avand 2 avocati care niciunul nu m a convins !?


Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2014
katap, utilizator
Cel mai recent răspuns: katap , utilizator 10:08, 10 Aprilie 2014
Instanta de fond este tinuta sa rejudece procesul in limitele trasate de instanta de recurs. Pentru a putea primi un raspuns este obligatoriu de stiut motivarea instantei de recurs.
Pentru asta, va recomand sa consultati direct un avocat, care va sti sa citeasca si sa interpreteze din punct de vedere juridic decizia pronuntata in recurs si sa va explice care sunt limitele de casare a sentintei data in fond.
Exista un motiv pentru care instanta de recurs a apreciat ca se impune rejudecarea. Trebuie sa ne puneti la dispozitie decizia din recurs.
Astfel ca, da, exista posibilitatea ca solutia sa fie alta.
Creantele se prescriu in 3 ani de la data scadentei lor, cand se naste dreptul creditorului la actiune. Acest termen se intrerupe daca pana la implinirea acestui termen, debitorul recunoste sau executa voluntar plata datoriei, prin introducerea unei actiuni in pretentii sau prin punerea in intarziere a debitorului (notificare, somatie, etc..) In acest caz, debitorul este pus in intarziere, iar prescriptia este intrerupta numai daca punerea in intarziere a debitorului este urmata de chemarea in judecata in termen de 6 luni de la data punerii in intarziere. (art. 2537-2544 C.civ.).
Multamesc mult !
Actiunea initiata de primul avocat a fost de pretentie, pt recuperarea sumei , avocatul nou angajat a cerut rezolutia contractului( a complicat situatia ), la recurs instanta a cerut timbrarea actiunii ,si motivarea rezolutiei.
Eu nu vreau rezolutia ci recuperarea datoriei!
P.S. De la ce data curge prescrierea avand in vedere ca in acest pseudoantecontract nu se fixeaza niciun termen de plata !noi stabilind doar verbal si in prezenta martorilor un termen de 40 de luni iar eu nu am emis nicio factura, cum pot sa scot masina de pe firma fara factura fiind obligat de prescriere!?
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2014
katap, utilizator
Din punct de vedere juridic, vorbim de prescrierea dreptului la actiune.

Termenul este de 3 ani si se calculeaza de la momentul nasterii dreptului la actiune.

Dreptul la actiune se naste din momentul in care exista o creanta certa, lichida si exigibila.

Probabil ca termenii contractului dvs. sunt cam neclari si avand in vedere acest lucru, atunci poate profita debitorului.

Analizati, foarte bine situatia impreuna cu avocatul dvs. cautand temeiurile juridice.

Nu inteleg cum o actiune ce are ca obiect, la fond, pretentii, poate in recurs sa aiba alt obiect, adica rezolutiunea contractului. Acest lucru este inadmisibil din punct de vedere juridic.

In recurs nu poate fi schimbat obiectul cererii si nici calitatea partilor.

Alte discuții în legătură

Mai am ceva de facut katap katap In octombrie 2007 am imprumutat un prieten cu 20 000 ron ca sa si cumpere o masina noua si drept garantie, am luat o pe firma mea( cabinet medical) urmand ca ... (vezi toată discuția)
Decadere din dreptul de a mai depune probe !?! katap katap In octombrie 2007 am imprumutat un prieten cu 20 000 ron ca sa si cumpere o masina noua si drept garantie, am luat o pe firma mea( cabinet medical) urmand ca ... (vezi toată discuția)