avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescrisa sau nu! Sentinta favorabila, recurs, ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescrisa sau nu! Sentinta favorabila, recurs, rejudecare... se poate schimba solutia?

In octombrie 2007 am imprumutat un prieten cu 20 000 ron ca sa si cumpere o masina noua si drept garantie, am luat o pe firma mea( cabinet medical) urmand ca in momentul inapoierii imprumutului sa i eliberez factura si sa si inscrie masina pe numele lui.Noi ne intelesesem verbal sa mi returneze datoria in 40 de luni, adica in rate lunare de 500 ron(fara nicio dobanda). Bine si frumos, 5 luni mi -a platit cele 5 rate , dar in februarie 2008 ii trece prin cap sa facem un contract de vanzare cumparare intre parti cu 2 martori ( sotia mea si un prieten de familie) , contract in care spune ca mi a platit 22 500 ron din suma total de 43000, dar nu amintim nimic de rata lunara de 500 ron si nici de vreun termen de scadenta, doar ca eu ma oblig sa i asigur transferul dreptului de proprietate in momentul finalizarii platii integrale. Si de atunci pauza cu banii, nu mi a mai dat niciun leu, motivand ca nu mai are de unde , l am asteptat un an,doi,trei am zis prieteni ,sa l inteleg, ' pana intr o zi de octombrie 2012 cand m am trezit acasa cu o notificare din partea unui notar ( momeala fiind) ca trebuie sa ma prezint in data de 20 .10.2012 la notariat sa inchei actul de vanzare cumparare pt auto.Stupefiat i am dat in judecata (actiunea de pretentie) ca sa mi recuperez suma restanta , in timpul procesului avocatul lor a sustinut ca actiunea e prescrisa , dar judecatorul a punctat ca prescrierea curge din momentul notificarii mele din oct .2012 si am castigat .Au facut recurs ,la recurs s a trimis spre rejudecare ,iar astazi ne aflam in acelasi punct! Ce sa mai inteleg !? SE poate da acum o alta solutie??
Va multumesc !
P.S.
Ce sanse am de castig, daca ma reprezint singur, pana acum avand 2 avocati care niciunul nu m a convins !?


Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2014
katap, utilizator
Cel mai recent răspuns: katap , utilizator 10:08, 10 Aprilie 2014
Da, a operat termenul de prescriptie daca e vorba de un drept de creanta.
Nu stiu cum aveti contractul dar din cele relatate asa rezulta.
Fara avocat nu cred ca va puteti descurca daca ar fi de cautat vreo chichita avocateasca.
Notificarea din oct. 2012 ar putea valora recunoastere de datorie, insa depinde de continutul acesteia. E clar ca din febr. 2008 si pana in oct. 2012 au trecut mai mult de 3 ani, deci unele rate s-au prescris. Insa nu inteleg de ce nu ati vandut masina, doar sunteti proprietarul acesteia! I-ati fi returnat cele 5 rate platite si nu va mai complicati cu procesul.
Poate acea notificare din partea lor facuta in 2012 sa anuleze prescriptia invocata!
Sau se poate considera ca prescriptia incepe sa curga din momentul indeplinirii termenului de plata adica 40 de luni , adica iunie 2011 , dar amintind ca acest pseudoantecontract nu aminteste nimic de aceste rate lunare, aceste rate stabilindu le doar noi verbal ( pe buna incredere) si de care stiau si cei 2 martori.
Sau poate anula prescriptia ,faptul ca in iunie 2011ei au dat in judecata in numele meu , cabinet medical,o firma de asigurari in urma unei avarii .
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2014
katap, utilizator
Poate prescriptia sa fie intrerupta de faptul antecontractul trebuia sa fie insotit de factura fiscala si chitanta aferenta sumei incasate si stipulata in antecontract; amintesc ca masina nu se poate scoate de pe firma fara factura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai am ceva de facut katap katap In octombrie 2007 am imprumutat un prieten cu 20 000 ron ca sa si cumpere o masina noua si drept garantie, am luat o pe firma mea( cabinet medical) urmand ca ... (vezi toată discuția)
Decadere din dreptul de a mai depune probe !?! katap katap In octombrie 2007 am imprumutat un prieten cu 20 000 ron ca sa si cumpere o masina noua si drept garantie, am luat o pe firma mea( cabinet medical) urmand ca ... (vezi toată discuția)