avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Compensatie pentru atingerea integritatii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Compensatie pentru atingerea integritatii

am boala profesionala din 2003 pot beneficia de indemnizatie de atingerea integritati
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:28, 6 Aprilie 2014
Acte necesare pentru obţinerea compensaţiei pentru atingerea integrităţii:
- cerere tip privind solicitarea drepturilor de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale profesionale (anexa 13 din Ordinul 450/2006 - Norme metodologice de aplicare a Legii 346/2002),
- actul de identitate al solicitantului, original şi copie,
- documente medicale: bilete de ieşire din spital, referate medicale, investigaţii, recomandări, etc,
- copie certificat medical,
- adeverinţă cu stagiu de cotizare,
- proces verbal de cercetare,
- FIAM-ul sau BP2,
- raport de expertiză medicală a capacităţii de muncă (anexa 17 din Instrucţiunile privind aplicarea Normelor metodologice ale Legii 346/2002) a compartimentului expertiză medicală,
- decizie asupra capacităţii de muncă (anexa 18 din Instrucţiunile privind aplicarea Normelor metodologice ale Legii 346/2002) a compartimentului expertiză medicală,
- documente de evaluări ulterioare în situaţia în care compartimentul expertiză consideră că sunt necesare,
- dovada achitării la zi a contribuţiei la fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (certificat de atestare fiscală pentru persoane juridice).

Art. 42 din Legea 346/2002 :
Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integrităţii asiguraţii
care, în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20-50%.

Art. 44 din Legea 346/2002 :
(1) Compensaţia pentru atingerea integrităţii reprezintă o sumă fixă în bani şi se acordă integral, o singură dată
, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizaţii la care este îndreptăţit asiguratul, şi nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.

(2) Cuantumul compensaţiei pentru atingerea integrităţii se stabileşte în funcţie de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

(3) Criteriile şi grilele pe baza cărora se acordă compensaţia pentru atingerea integrităţii se stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua!! - compensaţii pentru atingerea integrităţii in cazul unei boli profesionale. Vîlcea Vîlcea Buna ziua.Recent am fost declarat cu boala profesionala,respectiv: polidiscopatie cervicala si polidiscopatie lombara.De la Petrosani mi s-a spus ca nu pot ... (vezi toată discuția)
Compensatia pentru atingerea integritãtii misu1972 misu1972 Buna ziua . Va rog respectuos sa imi spuneti daca , in situatia mea , as putea beneficia de compensația pentru atingerea integrității = 12 salarii ... (vezi toată discuția)
Drepturi in accident de munca adicutz adicutz Buna ziua.Tatal meu a suferit un accident de munca. in urma caruia a trebuit sa i se amputeze un deget de la mana si inca trei sa necesite reparatie ... (vezi toată discuția)