avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriptia este institutie autonoma?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriptia este institutie autonoma?

Ce inseamna prescriptia este institutie autonoma?
Decizie istorica si de maxim interes data de completul Hotararilor Preliminare al Inaltei Curti de Casatie si Justitie la 14  Aprilie 2014 : ICCJ a fixat in materie penala ca Noile Coduri Penal si cel de Procedura Penala se aplica prin operatiuni si institutii autonome. Astfel sporul de 1/3 din totalul pedepselor nu se mai poate aplica hotararilor definitive si nici celor in curs de judecata atacate in cai de atac, ca urmare al interventiei noilor legi. De asemenea ICCJ a statuat ca prescriptia raspunderii penale reprezinta o institutie autonoma.
Dincolo de toate criticile aduse de unele publicatii mass media, ICCJ dovedeste rolul de instanta suprema, de complet de judecatori in inalt renume prin respectarea mecanismului ONU (Pactul ONU si jurisprudenta Comitetului). Se distinge faptul ca presedintele completului este doamna judecator Corina Jijie, judecator cu ,,valoare de aur” in practica judiciara ICCJ. Acest judecator este consecvent respectarii Drepturilor Fundamentale ale Omului, si in sine reprezinta un reper absolut in justitie. Mai exact, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala a admis, in data de 14 aprilie 2014, sesizarea formulata de Sectia I Penala a Curtii de Apel Bucuresti in dosarul nr. 530/303/2013 prin care s-a solicitat pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand aplicarea legii penale mai favorabile in cazul prescriptiei raspunderii penale, respectiv, daca prescriptia raspunderii penale reprezinta o institutie autonoma fata de institutia pedepsei, stabilind urmatoarele: “In aplicarea art.5 din Codul penal, stabileste ca prescriptia raspunderii penale reprezinta o instiutie autonoma fata de institutia pedepsei”, atesta si luju.ro
Persoanele condamnate definitiv pentru care legea noua s-a aplicat prin adaugarea unui spor de 1/3 din totalul pedepselor, trebuie sa exercite o noua contestatie la executare pentru inlaturarea sporului, facand referire la decizia ICCJ – completul HP din 14 Aprilie 2014.......va rog sami explicati di mie ce inseamna toate astea....
Cel mai recent răspuns: Radhika , utilizator 09:34, 17 Aprilie 2014
ce vi se pare neclar???
Nu inteleg ce inseamna autonama ? Adika cand apare presriptia cand se poate prescrie un doasa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Judecarea pe institutii autonome matei32865 matei32865 \\"În dosarul Loteria I, joi ar fi trebuit să fie ultimul termen de judecată. Completul de judecată a intrat însă în deliberări, pentru a stabili dacă ... (vezi toată discuția)
Legea penala favorabila petru condamnari definitive CristinaAndreea CristinaAndreea In cazul condamnarilor definitive se merge, s-a stabilit legea penala favorabila pe institutii autonome?sau se merge pe legea globala? Ma intereseaza pentru ... (vezi toată discuția)
Legea penala mai favorabila emil_online emil_online am o nelamurire pt dezbaterea in principiu a legii penale mai favorabile raportat la art. 161 din noul cod penal, respectiv regula imprescriptibilitatii ... (vezi toată discuția)