avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustarea valorii TVA deductibile
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustarea valorii TVA deductibile

Buna ziua,

In cazul casarii unui mijloc fix neamortizat integral, partea neamortizata reprezinta cheltuiala nedeductibila si se impoziteaza la calculul impozitului pe profit. Exista obligatia inregistrarii TVA de plata pentru valoarea ramasa neamortizata? Daca da, cum se calculeaza ajustarea valorii TVA deductibile ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 22:40, 26 Mai 2014
1. Cod fiscal Norme:

71^6. În aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării unui mijloc fix cu valoarea fiscală incomplet amortizată sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.

Prin casarea unui mijloc fix se înţelege operaţia de scoatere din funcţiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia şi valorificarea părţilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului.



2. LA TVA aveti 2 cazuri, daca este bun de capital sau nu:

Daca nu e :

Norme Cod fiscal ART. 148

pct. 53.: (14) În cazul activelor corporale fixe, care nu sunt amortizate integral, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, ajustarea taxei conform art. 148 din Codul fiscal se face pentru valoarea rămasă neamortizată. Ajustarea se efectuează în funcţie de cota de taxă în vigoare la data achiziţiei activului corporal fix. În sensul prezentelor norme, prin valoare rămasă neamortizată se înţelege valoarea de înregistrare în contabilitate diminuată cu amortizarea contabilă.

Daca e:

Cod fiscal ART. 149

pct. 54.: (12) Ajustarea taxei deductibile prevăzute la art. 149 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal se efectuează pentru toată taxa aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare, incluzând anul în care apare obligaţia ajustării, şi este de până la o cincime sau, după caz, o douăzecime pe an din valoarea taxei deduse iniţial, fiind operată în decontul de TVA aferent perioadei fiscale în care bunurile de capital îşi încetează existenţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la alin. (10). Casarea unui bun de capital înainte de expirarea duratei normale de funcţionare a acestuia nu este considerată livrare către sine, dar se aplică prevederile referitoare la ajustare, dacă bunul îşi încetează existenţa în cadrul perioadei de ajustare, cu excepţiile prevăzute la alin. (10).

Exemplu: O persoană impozabilă cumpără un mijloc fix a cărui durată normală de funcţionare este de 7 ani, la data de 30 noiembrie 2007, în valoare de 10.000 lei + TVA (19% = 1.900 lei), şi deduce 1.900 lei.

La data de 2 decembrie 2009, mijlocul fix este casat. În acest caz există o ajustare în favoarea statului, în valoare de 3 cincimi din 1.900 lei, respectiv 1.140 lei.


Totusi pct. 54 (16) În sensul art. 149 alin. (7) din Codul fiscal, nu se efectuează ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital în situaţia în care suma care ar rezulta ca urmare a fiecărei ajustări aferente unui bun de capital este mai mică de 1.000 lei

Mai pe larg aveti art 149 C. fisc. [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva valoare neamortizata maria_nicoleta9 maria_nicoleta9 Buna ziua O societate caseaza niste mijloace fixe, in urma carora rezulta 3000 kg fier vechi, pe care le vinde catre alte societate. Mijloacele fixe nu ... (vezi toată discuția)
Amortizare auto distrus contacoco contacoco Buna ziua, In anul 2008 s-a achizitionat pe societate un autovehicul in scopul folosirii in cadrul activitatii desfasurate. In anul 2009, in urma unui ... (vezi toată discuția)
Casare tacamuri inox amyca amyca Va rog sa-mi spuneti daca se pot casa tacamurile din inox? (vezi toată discuția)