avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Masina la schimb in cazul asigurarii RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Masina la schimb in cazul asigurarii RCA

Am citit cu atentie citeva postari referitoare la problemele unor cetateni cu privire la decontarea si executia unor lucrari de catre asiguratori. Indiferent de situatie , ca esti vinovat sau nu, ar fi bine sa nu ai parte de un accident... Asi vrea sa stiu si eu daca in cazul RCA, pe durata reparatiilor, asiguratorul este cumva conditionat de lege sa asigure, in anumite conditii, masina la schimb?
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 20:43, 27 Mai 2014
Direct nu este conditionat de lege, dar in cazul in care se face dovada cu acte ( chitante, facturi ) ca in timpul reparatiei a fost inchiriat o masina, societatea de asigurare al vinovatului trebuie sa deconteze si acele cheltuieli.
"Riscurile acoperite și excluderile
Art. 26. — (1) Asigurătorul RCA are obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, se acordă despăgubiri în formă bănească pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată."
Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2014
Laszlo Bicsak, Alte profesii
Va multumesc mult. Pare destul de logic. Inca o intrebare daca imi permiteti, in ce lege se regaseste art. 26?
O R D I N
pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

În conformitate cu dispozițiile art. 53 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare,
potrivit Hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din data de 22 noiembrie 2011, prin care s-au adoptat Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule,
în temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) și (27), art. 5 lit. c), art. 8 alin. (1) și ale art. 47 pct. 2 lit. k) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de circulatie, dauna totala. dorel92 dorel92 Acum ceva timp am tamponat din spate o masina...un el si o ea in varsta de 60 de ani. A fost chemata ambulanta si politia, am mers impreuna la spital ptr ... (vezi toată discuția)
Accident rutier in strainatate maryan27 maryan27 Buna ziua. Lucrez in Germania de cateva luni. In urma cu cateva zile am suferit un accident rutier. Mai exact, am fost lovit de o masina in timp ce coboram din ... (vezi toată discuția)
Discriminarea rca, dar si preturi exagerate ! andrej andrej Nu vi se pare discriminator faptul ca persoanele sub 30 de ani platesc MULT mai mult pentru o asigurare ? In baza a ce au ajuns ei la concluzia ca persoana X ... (vezi toată discuția)