avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... SITUATIE COPIL MINOR LASAT IN GRIJA BUNICILOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

SITUATIE COPIL MINOR LASAT IN GRIJA BUNICILOR

Buna ziua,

Fiti amabili, in urma divortului pe cale amiabila, copilul a ramas in grija mamei. in cazul in care aceasta pleaca cu contract de munca in Germania, lasand pentru 1 - 2 luni copilul in grija bunicilor materni, pana la inscrierea copilului intr-o gradinita in Germania, ce acte trebuie sa incheie mama cu bunicii materni astfel incat sa nu existe nici o problema dupa plecarea acesteia. Stiu ca pentru scoaterea copilului din tara este nevoie de acordul scris al tatalui.

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:01, 30 Mai 2014
Trebuie acordul Autoritatii Tutelare sau o actiune in instanta pentru incredintarea minorului catre bunici.
Bunicii materni sunt in Focsani / Vrancea iar mama are domiciliul in Bucuresti, Sector 1; unde se adreseaza , autoritatii din Vrancea sau la Bucuresti?
va multumesc nespus!
Procedura e descrisa in lege, dar cred ca va complicati fiind vb de o luna- doua.

Art. 97^1
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.


Art. 97^2
(1) Persoana desemnata conform art. 97^1 alin. (2) trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 97^1 alin. (3).
(4) Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5) La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6) Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7) Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8) Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in relatia cu minorul.
(9) Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.

Art. 97^3
Autoritatile administratiei publice locale, prin intermediul serviciilor de asistenta sociala pot initia, in limita prevederilor bugetului de stat sau ale bugetelor locale si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli prevazute cu aceasta destinatie, campanii de informare a parintilor, in vederea:
a) constientizarii de catre parinti a riscurilor asumate prin plecarea lor la munca in strainatate;
b) informarii parintilor cu privire la obligatiile ce le revin in situatia in care intentioneaza sa plece in strainatate.
Daca la mama se considera ca trebuie proces ca sa se schimbe domiciliul minorului va dati seama cat de absurda poate fi situatia...

Sa lase o procura pentru bunici si daca tatal nu deschide proces nu cred ca vor fi probleme...

Daca tatal razgaie treaba lucrurile pot deveni extrem de complicate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama poate parasi tara si lasa copilul cu bunicii in contextul in care tatal are custodie comuna dar domiciliul este stabilit la mama ? ciorba ciorba Sotia mea si cu mine suntem divortati si avem o fetita de 3 ani.In urma procesului avem custodie comuna si domiciliul minorei este la sotie, divortul s-a ... (vezi toată discuția)
Procura pentru un minor mirelaciuntu mirelaciuntu Buna ziua.Am si eu o intrebare;as dori sa plec la munca 6 luni in strainatate si vreau sa las copilul de 15 ani in grija unei surori .Pentru procura in care ... (vezi toată discuția)
incredintarea minorului bunicilor buna ziua! sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii ... Sstelutza Sstelutza Buna ziua! Sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii in strainatate. Datorita seviciului parintii vor sa o incredinteze bunicilor pentru o perioada de ... (vezi toată discuția)