avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de stramutare- lamuriri
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de stramutare- lamuriri

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu cererea de stramutare: unde se depune, unde se solutioneaza, ce motive pot fi invocate si ce mai considerati dvs. important. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 18:01, 13 Iunie 2014
Cererea de stramutare se depune de catre partea interesata la instanta care are pe rol
respectiva cauza
Instanta de judecata competenta sa solutioneze cererile de stramutare este numai Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei .
Sunt mai multe motive pentru care se poate solicita stramutarea cauzei
Conform art. 37 Cod procedura civila,
cand una din parti are doua rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv printre magistratii sau asistentii judiciari ai instantei, cealalta parte poate sa ceara stramutarea pricinii la o alta instanta de acelasi grad.

Stramutarea pricinii se mai poate cere pentru motive de banuiala legitima sau de siguranta publica. Banuiala se socoteste legitima de cate ori se poate presupune ca nepartinirea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarii pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale.


"Constituie motive de siguranta publica acele imprejurari care creeaza presupunerea ca judecata procesului la instanta competenta ar putea produce tulburarea ordinii publice",

In cauze penale, potrivit art. 55, Cod procedura penala, Curtea Suprema de Justitie poate admite cererea de stramutare a judecatii unei cauze la alta instanta egala in grad, in cazul in care, apreciind temeinicia motivelor de stramutare, considera ca prin aceasta se asigura desfasurarea normala a procesului.









ynocentta a scris:

Instanta de judecata competenta sa solutioneze cererile de stramutare este numai Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei .



Asta este si unul din motivele nelamuririi mele. Eu tot de Inalta Curte de Casatie stiam dar cineva (tot jurist) mi-a spus ca dupa noul cod civil acum cererile de stramutare se solutioneaza la curtea de apel. Adica o solutioneaza tot cineva din judet de unde vreau de fapt sa scot procesul.

Va rog daca stie cineva foarte precis despre ce este vorba sa intervina. Poate ca sunt si specialisti pe site.
Dispozitii din noul cod de procedura civila :
Art. 140
Temeiul strămutării
(1) Strămutarea procesului poate fi cerută pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică.
(2) Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor din cauza circumstanţelor procesului, calităţii părţilor ori unor relaţii conflictuale locale.
(3) Constituie motiv de siguranţă publică împrejurările excepţionale care presupun că judecata procesului la instanţa competentă ar putea conduce la tulburarea ordinii publice.

Art. 141
Cererea de strămutare
(1) Strămutarea pentru motiv de bănuială legitimă sau de siguranţă publică se poate cere în orice fază a procesului.
(2) Strămutarea pentru motiv de bănuială legitimă poate fi cerută de către partea interesată, iar cea întemeiată pe motiv de siguranţă publică, numai de către procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Art. 142
Instanţa competentă
(1) Cererea de strămutare întemeiată pe motiv de bănuială legitimă este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripţia acesteia. Dacă strămutarea se cere de la curtea de apel, competenţa de soluţionare revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cererea de strămutare se depune la instanţa competentă să o soluţioneze, care va înştiinţa de îndată instanţa de la care s-a cerut strămutarea despre formularea cererii de strămutare.
(2) Cererea de strămutare întemeiată pe motive de siguranţă publică este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va înştiinţa, de îndată, despre depunerea cererii instanţa de la care se cere strămutarea.
(3) La primirea cererii de strămutare, instanţa competentă să o soluţioneze va putea să solicite dosarul cauzei.

Restul dispozitiilor de la art.143- 147 le puteti lectura aici:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare proces marinasimionescu marinasimionescu Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti daca una dintre partile implicate intr-un proces poate solicita stramutarea acestuia intr-o alta localitate, INAINTE DE ... (vezi toată discuția)
Decizie irevocabila - cerere stramutare proces la iccj asanacheromel asanacheromel Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti intr-o problema : -in cazul unei sentinte irevocabile a unui Tribunal din tara , partea nemultumita a cerut ... (vezi toată discuția)
Cererea de stramutare in ce conditii se depune? clau1858 clau1858 Am un dosar de pretentii in care vreau sa depun o cerere de stramutare pentru judecarea apelului, din motive intemeiate, insa hotararea pe fond la Judecatorie ... (vezi toată discuția)