avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu scutire de raport.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu scutire de raport.

Buna seara,
sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am .
Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de raport,facut (si autenficat la avocat) in urma cu cativa ani, ca acest apartament sa-mi ramana mie dupa moartea lor. Doresc sa precizes ca eu mai am inca 3 frati .
Intrebarea mea este daca eu voi beneficia in intregime de bunul donat sau trebuie sa-l impart cu fratii mei .
M-as bucura nespus de mult daca mi-ati putea explica ce reprezinta "limitele cotitatii disponibile" in contextul unei donatii cu scutire de raport.
Cu respect si multe multumiri
papapinguin
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 20:12, 10 Mai 2009
iberalitatile facute de defunct prin acte intre vii (donatii) sau prin acte juridice mortis causa (legate) se imputa asupra cotitatii disponibile a mostenirii, iar cand depasesc limitele acesteia sunt supuse reductiunii (supra nr. 448 si urmat.).
Defunctul poate gratifica prin liberalitati orice persoana, inclusiv pe mostenitorii sai legali rezervatari. Prin aceasta dispunatorul isi poate manifesta preferinta fata de unul sau altul dintre rezervatari, care pe langa rezerva legala poate beneficia de liberalitati in limitele cotitatii disponibile a mostenirii.
Din dispozitiile art. 738 si 751 C. civ., precum si ale art. 3 din Legea nr. 319/1944, rezulta ca in cazul in care la mostenire vin doi sau mai multi descendenti ai defunctului ori sotul supravietuitor impreuna cu unul sau mai multi descendenti, iar unul sau mai multi dintre acesti mostenitori au fost gratificati de defunct cu donatii, cel (cei) gratificat (ti) va (vor) fi obligat (ti) sa raporteze la masa succesorala donatia primita, daca donatorul nu a dispus altfel.
Raportul este institutia in virtutea careia un mostenitor este obligat sa readuca (reintoarca) la masa succesorala, in natura sau prin echivalent, donatia primita pentru ca astfel reconstituita masa succesorala sa fie impartita conform cotelor de mostenire legala intre mostenitorii obligati la raport.
in limita Cotitatatii disponibile inseamna sa nu fie incalcata rezerva succesorala, cea care revine unor mostenitori legali( rezervatari)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Calculul liberalităților excesive pentru un contract de donație Alex_100 Alex_100 Vă rog să-mi confirmați dacă calculul de mai jos este corect. Să presupunem că un defunct deținea un apartament în valoare de 80.000 EUR, o ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)