avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

in data de 1 noiembrie 2011 am nascut primul copil pentru care am optat la 1 an perioada de crestere copil. La sfarsitul anului respectiv am instiintat angajatorul ca as dori sa imi iau cel de al doilea an fara plata pentru cresterea copilului. Angajatorul a fost de acord cu situatia si mi-a acordat concediu fara plata pana la data de 1.11.2013.

In 1.11.2013 am intrat in prenatal pentru cel de al doilea copil care s-a nascut in data de 14.12.2013.

Acum cei de la Primarie refuza sa imi acorde indemnizatia pentru cresterea celui de al doilea copil cu argumentarea ca in ultimele 12 luni nu am realizat venituri (perioada in care eu am fost in concediul fara plata pentru primul copil nascut).
Trebuia sa anunt la Asistenta Sociala faptul ca solicit si cel de al doilea an fara plata? Eu am anuntat cum era normal angajatorul. Ce pot face totusi in acest moment?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:30, 23 Iulie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru cresterea copilului;
...

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).

(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.

(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.

(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.


3. - Daca dvs. nu ati anuntat la AJPIS, in scris, ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului aceasta perioada este considerata un concediu fara plata obisnuit in care nu ati fost asigurata nici la sanatate, nici la pensie.

- Cei de la AJPIS nu a de unde sa stie ca doriti sa intrati in concediu fara plata pentru cresterea copilului daca nu ii anuntati.

- De aceea aceasta perioada nu poate fi luata in calcul pentru a intra in concediu crestere copil (CCC2), pentru ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) nu aveti venituri profesionale sau perioade asimilate acestora (cum ar fi concediul fara plata pentru cresterea copilului).

4. - Incercati o intrebare la AJPIS din judetul dvs. sau la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Intrebati cum se poate rezolva problema pentru a putea beneficia de CCC2.
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua, multumesc pentru raspuns!

Am solicitat in scris o solutionare a problemei de mai sus catre ANPIS iar raspunsul lor a fost acela ca eu ar fi trebuit sa instiintez Asigurarile Sociale despre optiunea mea de a ramane in concediu fara plata cel de al doilea an. Atat am primit de la ei.

Intrebarea la care nu au raspuns (desi eu asta am cerut) este: ce pot face eu acum? Sunt sau nu in concediu de crestere copil avand in vedere faptul ca nu voi beneficia de o indemnizatie de crestere copil? Sau stau iar degeaba fara contributii la pensie si sanatate?
De asemenea, in ce conditii poate sotul sa beneficieze de un stimulent de insertie?

Multumesc anticipat!
1. In aceste conditii nu puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC2.

2. - Sotul poate beneficia direct de stimulentul de insertie (fara sa intre in CCC2).
- De la Primarie luati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La al doilea copil beneficiez de ccc daca primul copil nu a implinit 2 ani? naomi-anelis naomi-anelis Buna ziua! Am nascut primul copil in 29.07.2012, am intrat in CCC, iar in iulie 2013 mi a fost sistat pe motiv ca mai realizez si alte venituri(realizam ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie croberta croberta Mama se intoarce la serviciu in timpul celor 126 zile de concediu sarcina si lehuzie. Nu solicita stimulent, dar tatal o poate face ? Unde poate verifica o ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)