avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator SSM revenit din CCC
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator SSM revenit din CCC

Buna Ziua,

Va supun atentiei urmatoarea problema : sunt in CIC pana in luna octombrie cand copilul implineste 2 ani . Mi sa comunicat de la HR ca trebuie sa ma reintorc mai devreme cu o luna (asa este legea) . Dar printre altele mi sa mai spus si ca s-ar putea sa nu ma mai primeasca deoarece firma se afla in insolventa.
Cum sa procedez in acest caz , nu as vrea sa-mi pierd locul de munca.
Conform Legii 319/2006 chiar daca au contract cu un serviciu extern de securitatea muncii, firma avand aprox 600 de angajati, obligatoriu trebuie sa aiba si serviciu intern. Cum sa tratez aceasta problema?
Au voie sa-mi restructureze postul, pe motiv ca firma se afla in insolventa, sau ca au contract cu un serviciu extern

Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 18:40, 16 Iulie 2014
Postul poate fi restructurat in perioada de insolventa, cand firma trebuie sa isi reduca toate cheltuielile (inclusiv pe cele de personal, prin reduceri de salarii, chiar prin concedieri). Facandu-se reducere de personal direct productiv, la nivelul firmei, se poate justifica si reducerea numarului de personal TESA din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie.
In perioada in care va aflati in CIC nu puteti fi disponibilizata. Dupa revenirea la serviciu, daca postul a fost restructurat (in urma unei analize, la nivelul firmei), puteti fi concediata.
Multumesc mult pentru raspuns
Revin cu o rectificare : compania nu are serviciu intern de SSM , eu eram singura persoana care se ocupa de acest lucru...Nelamurirea mea este : chiar daca dupa plecarea mea in CIC firma a facut contract cu un serviciu extern , nu sunt totusi obligati sa aiba si un lucrator desemnat ? La 600 de angajati ?
P.S. Ma gandesc ca ma pot agata de acest lucru .....
Fiind in insolventa, numarul de angajati va fi redus destul de mult si este posibil sa se ajunga la prevederile din Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.17 al.(1) În cazul întreprinderilor care au între 10 şi 49 de lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt respectate prevederile art. 16 alin. (1) lit. a) - c);
b) riscurile identificate nu pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinţe grave, ireversibile, respectiv deces ori invaliditate.
al.(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la al.(1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie şi/ sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
al.(3) În cazul în care angajatorul/ lucrătorii desemnaţi/serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art.15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
OK....Mentionez ca eu detin toate cursurile in domeniul SSM : initiere 80 ore, perfectionare 180 de ore, specialist SSM, evaluator de risc, cadru tehnic PSI ....iar in prezent urmez un master in domeniul SSM ....Ce inteleg eu din raspunsul Dvs este ca personalul propriu are abilitatea sa desfasoare activitatile in domeniu ( eu fiind personalul propriu )......deci poate sa renunte la serviciul extern avand in firma un angajat bine pregatit ???
Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Ssm si aparare impotriva incendiilor elena-f-b elena-f-b Buna ziua, Daca la o firma cu 20 angajati, am un angajat cu norma partiala de 2 ore/zi responsabil SSM/AII cu certificarile necesare, sunt obligata sa-i fac ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm kra kra Buna ziua, In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat suciu_diana suciu_diana Buna ziua, lucratorul desemnat trebuie sa fie angajat in compania respectiva cu contract de munca? Sau acesta poate sa isi indeplineasca atributia ... (vezi toată discuția)