avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM si aparare impotriva incendiilor
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM si aparare impotriva incendiilor

Buna ziua,

Daca la o firma cu 20 angajati, am un angajat cu norma partiala de 2 ore/zi responsabil SSM/AII cu certificarile necesare, sunt obligata sa-i fac CIM DE 8 ore?
Mentionez ca la firma se fac investigatii medicale de tip RMN.

Daca externalizez serviciul, trebuie sa am si lucrator desemnat?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2015
elena-f-b, utilizator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 20:08, 13 Martie 2015
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 20 (1) Desemnarea nominală a lucrătorului/ lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie se face prin decizie scrisă a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucrătorul numai din rândul lucrătorilor cu care are încheiat contract individual de muncă cu normă întreagă.
(3) Angajatorul va consemna în fişa postului activităţile de prevenire şi protecţie pe care lucrătorul desemnat are capacitatea, timpul necesar şi mijloacele adecvate să le efectueze.
-art.17 (1) În cazul întreprinderilor care au între 10 şi 49 de lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt respectate prevederile art. 16 alin. (1) lit. a) - c);
b) riscurile identificate nu pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinţe grave, ireversibile, respectiv deces ori invaliditate.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie şi/ sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/ lucrătorii desemnaţi/ serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie trebuie sa aiba CIM cu norma intreaga.
Daca angajatorul indeplineste cumulativ conditiile de la art.17 al.(1), nu trebuie sa desemneze un lucrator ssm. Daca nu indeplineste conditiile, angajatorul are obligatia sa desemneze un lucrator ssm, chiar daca va incheia contract de prestari servicii ssm cu o firma abilitata ca Serviciu extern de prevenire si protectie, autorizat de catre ITM.
P.S Am mutat gresit discutia. Rog moderatorii sa retrimita in securitate si sanatate in munca. Multumesc.
elena-f-b a scris:


Daca externalizez serviciul, trebuie sa am si lucrator desemnat?



Lucratorul desemnat tr obligatoriu sa fie angajat cu norma intreaga. In cazul in care apelati la serviciul extern de prevenire si protectie, la numarul dumneavoastra de angajati, nu este necesar sa aveti si lucrator desemnat pentru desfasurarea activitatilor de prevenire si preotectie.
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2015
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt administrator la o firma de 47 de persoane. am cursul specialist ... mgavrilut mgavrilut Sunt administrator la o firma de 47 de persoane. Am cursul specialist SSM 90 de ore. Pot sa indeplinesc si functia de lucrator desemnat ssm? (vezi toată discuția)
Organizare activitate ssm costy0866 costy0866 Buna ziua . Cum pot rezolva cu organizarea SSM fara sa apelez la un serviciu extern sau sa trimit la cursuri un angajat din societate . Am urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)
Serviciu extern ssm - conditii prevazute de lege, care trebuie indeplinite pentru desfasurarea de activitati in domeniul ssm. C-Daniela C-Daniela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva info in ceea ce priveste serviciul extern de SSM in sensul ca: La o societate cu un numar mai mic de 100 de ... (vezi toată discuția)