avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Comisioane bancare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Comisioane bancare

Buna ziua,
sotul meu are un credit bancar si cred ca are comisioane abuzive.(a fost un comision de risc care a fost doar redenumit cand a fost scos inafara legii) cum fac sa aflu daca este asa si unde ma adresez pentru recuperarea lor. din cate am mai citit am vazut ca ar trebui sa fac reclamatie la protectia consumatorului, dar exista posibilitatea sa ii pot recupera asa, sau doar pe cale judecatoreasca? multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Stefan021 , utilizator 23:18, 3 Septembrie 2014
Trebuie sa promovati o actiune in instanta, contra respectivei banci, solicitand anularea claurelor abuzive din contractul incheiat cu sotul dvs( probabil un contract tip, preformulat).,precum si restituirea sumelor incasate nelegal de catre banca. Comisionul de risc este considerat intr-adevar clauza abuziva,precum si dobanzile netransparente,modificate dupa bunul plac al bancii. Dobanda trebuie sa fie fixa si transparenta. Puteti anunta si ANPC-ul,dar, probabil ca va dura mai mult procedura,deoarece presupun ca ei strang un numar mai mare de dosare pt. a actiona bancile in instanta. Daca veti formula actiunea in baza Legii 193/2000, aceasta va fi scutita de taxa de timbru. Ar fi indicat sa angajati un avocat specializat in domeniu.

Art. 1 din Legea 193/2000:

(1) Orice contract încheiat între comercianţi şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate.
(2) În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.
(3) Se interzice comercianţilor stipularea de clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.

Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
Raluca Iliescu, Avocat
Ce aveti de facut:

1.Contactati banca pentru a cere recuperea prejudiciului

In cazul in care banca nu doreste sa ajunge la un acord cu dvs:

2. Faceti o reclamatie la ANCP (Important: prevederile din Legea 193/2000 in intra in competenta ANPC-ului!, si Legea 363/2007 si OG 21/1990 referitor la situatie dvs)

3. Puteti da in judecata pe banca dupa confirmarea ANPC-ului ca banca a comis un abuz, si pueteti adresa judecatorul sa ia in calcul si prevederile din Legea 193/2000 (republicata)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)
Taxa de reziliere pentru rezilierea unui contract telefonic, cu acordul anpc florinesco florinesco In septembrie 2022, am intrat pe site-ul unui operator de telefonie si am dat click pe o ofertă “exclusiv online”, pentru un abonament telefonic. Eram ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract euprotopopescu69 euprotopopescu69 Lege nr. 193/2000 reglementeaza clauzele abuzive in contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Actul normativ, modificat prin legea Legea nr. ... (vezi toată discuția)