avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Penalizari si recuperare bani partener intracomunitar
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Penalizari si recuperare bani partener intracomunitar

Buna ziua,

Am o situatie pe care nu stiu cum sa o abordez din punct de vedere legal. In urma unui contract de prestari cu o firma intracomunitara am emis factura finala in luna aprilie. Nici pana in prezent nu am primit banii si in contract nu am specificate penalitati de intarziere. Intrebarea mea este in baza a ce pot emite o factura de penalitati cu mentiunea ca vreau sa ii sperii cumva sa imi faca plata. Pe factura emisa este specificata plata in termen de 7 zile de la emitere. Factura este inregistrata atat in contabilitatea mea cat si a firmei din Europa.
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 09:50, 29 Octombrie 2014
de unde stiti ca este inregistrata factura in contabilitatea firmei din Europa?
daca nu sunt stipulate in contract clauze care sa justifice penalizari procentuale de intarziere , nu prea aveti posibilitatea legala sa-i faceti o asa "bucurie" partenerului dumneavoastra.
pe cale legala , puteti deschide actiune in instanta ....o sa castigati , si atat....mai departe nu se va pune in aplicare , deoarece este greu sa executi pe cineva din alt stat .
Factura este înregistrată la ei pentru ca am solicitat și primit fisa contului. Am avut la aceasta factura și compensare și a fost înregistrată. Așa cum in Romania exista un cod după care sunt "judecate" contractele nu exista și la nivel european așa ceva?
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2014
teodorescu madalina, utilizator
exista , dar cum v-am mai spus...nu puteti sa faceti mare lucru . in plus , o sa va coste un eventual proces , cu siguranta mai mult decat aveti de recuperat.
Cautati in Directiva 2011/7/CE

"Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante, aflata in vigoare din 5 aprilie 2013 si care a transpus in legislatia nationala prevederile Directivei 2011/7/CE privind combaterea intarzierii la plata in tranzactiile comerciale (pe care Romania era obligata sa o implementeze in legislatia autohtona pana in 16 martie 2013), stabileste termene de plata si o dobanda penalizatoare care se aplica in cazul contractelor incheiate intre firme."

La noi :
Dobanda penalizatoare curge de la scadenta pana la momentul platii si se calculeaza potrivit art. 3 din OG nr.13/2011, in cazul in care nu s-a stabilit o alta valoare prin contract. Adica se stabileste in functie de nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR (n.r. 3,5%) plus opt puncte procentuale, rezultand o dobanda de 11,5%.

Mai multe detalii aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Nici pana acum nu am incasat sumele restante desi a mai trecut inca o luna. Ma puteti ajuta cu o lege europeana sau un tratat care prevede aceasta situatie? As incerca sa il sperii putin poate functioneaza.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Clauzele abuzive în contractele încheiate între profesioniști Cristina Paisa Cristina Paisa După ce problematica comisioanelor abuzive din contractele de credit încheiate de către persoanele fizice cu băncile, a ținut prima pagină a ... (vezi toată discuția)
Valoare dobanda legala cristianvladescu cristianvladescu Care este nivelul actual al dobinzii legale pe care o pot pretinde unui client care nu si-a platit la scadenta facturile? Cum se calculeaza? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Termen de incasare factura vasile12 vasile12 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac daca am emis o factura, am predat-o la societatea care era datoare sa o plateasca, dar au trecut 25 de zile ... (vezi toată discuția)