avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauzele abuzive în contractele încheiate între ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauzele abuzive în contractele încheiate între profesioniști

După ce problematica comisioanelor abuzive din contractele de credit încheiate de către persoanele fizice cu băncile, a ținut prima pagină a ziarelor și a știrilor, Legea 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contractele încheiate între profesioniști și între aceștia și autorități contractante, stabilește ca pot exista clauze abuzive și în contractele încheiate între două societăți.
Această prevedere a fost introdusă în lege, pentru a pune IMM-urile la adăpost de influența societăților gigant care își pot impune propriile clauze contractuale.
Astfel, societățile de telefonie, lanțurile de super-marketuri, asiguratorii de răspundere obligatorie folosesc, de cele mai multe ori, contracte standard preformulate, sau ceea ce legislația numește “contracte de adeziune”, unde libertatea IMM-urilor se rezumă la acceptarea contractului în integralitatea sa sau nu.
În lipsa posibilității reale de negociere, legea a instituit posibilitatea societăților mici de a solicita instanțelor să constate nulitatea absolută a clauzelor contractuale din contractele încheiate cu societățile care dețin monopolul.
În stabilirea caracterului abuziv al unei clauze, instanța va ține seama de împrejurările concrete ale cauzei, cât și de următoarele aspecte:
- Abaterile grave de la practicile statornicite între părți sau de la uzanțele conforme ordinii publice sau bunelor moravuri,
- Nerespectarea principiului bunei credințe și a principiilor de diligență în executarea obligațiilor,
- Natura bunurilor sau serviciilor,
- Neprevederea motivelor obiective de derogare de la termenele de plata sau de la rata dobânzii,
- Poziția dminantă a cocontractantului în raport cu o întreprindere mică sau mijlocie.
Art. 14 din Legea 72/2013 oferă o enumerare limitativă a clauzelor care pot fi considerate ca abuzive în contractele încheiate între societăți:
- Clauzele care exclud posibilitatea aplicării de dobânzi penalizătoare sau stabilesc dobânzi penalizatoare inferioare dobânzii legale,
- Fixeaza o obligație de punere în întârziere pentru a opera curgerea dobânzilor,
- Prevăd un termen mai mare de la care creanța produce dobânzi,
- Fixează în contractele încheiate între profesioniști și autorități contractante, un termen de plată mai mare,
- Elimină posibilitatea plății de daune interese suplimentare,
- Stabilesc un termen pentru emiterea/ primirea facturii.

Av. Cristina Paisa
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 09:16, 2 Februarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza data emitere factura Arabellla Arabellla As dori sa stiu daca o clauza contractuala cu urmatoarea formulare; \\"Locatorul va emite factura la inceputul lunii pentru pentru luna in curs. \\" ... (vezi toată discuția)
Se va respecta legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor contractuale de plata? elenaa25 elenaa25 \'\'Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate ... (vezi toată discuția)
Legea 72 din 2013 alex_carabat alex_carabat In MO 182/2013 a aparut Legea 72 / 2013 privind combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata. Pe scurt, inteleg ca este vorba despre cadrul ... (vezi toată discuția)